Encamp oferirà als ciutadans formacions per saber fer servir un desfibril·lador

Via el conveni tancat amb Creu Roja, el comú desplega una xarxa de 13 aparells a la parròquia i vol impulsar cursos entre treballadors de la corporació, però també gent de peu, per poder-los utilitzar en cas d’emergència mèdica

Un dels tretze desfribril·ladors instal·lats.
Un dels tretze desfribril·ladors instal·lats.

El comú d’Encamp organitzarà formacions obertes a la ciutadana per aprendre a actuar en cas d’infart o aturades cardíaques. Es vol que, d’aquesta forma, puguin fer servir la xarxa de tretze desfibril·ladors que, amb el suport de Creu Roja, s’han ubicat en diferents punts de la parròquia, incloent-hi un de mòbil a un vehicle del servei de circulació. D’aquesta forma, s’entén que es pot aixecar la bandera de ser “una vila cardioprotegida”.

Així, la corporació encampadana ha tancat un conveni amb Creu Roja. Durarà quatre anys, amb opció a dos més de pròrroga. Amb un cost de 800 euros mensuals, permetrà desplegar una xarxa de desfibril·ladors a punts clau de la parròquia. És el cas de l’aparcament de Sant Miquel, de la piscina de la Mola, del centre esportiu o de la seu central del comú, entre altres. També hi haurà un en un vehicle dels urbans i dos més al Pas de la Casa.

D’aquesta forma, es vol “reduir la distància” que pugui existir entre un lloc on una persona pateixi una dolència cardíaca i aquests aparells. Com ha posat en relleu el director de Creu Roja, Jordi Fernández, és importantíssim poder actuar com més aviat millor. “Els primers minuts salven vides”, ha destacat.

La instal·lació dels desfibril·ladors és només el primer pas del projecte. Les properes setmanes es preveu fer formacions específiques entre els empleats comunals, i especialment entre aquells que treballen als centres esportius, perquè sàpiguen actuar en una emergència d’aquest tipus. Tant pel que fa a fer massatges cardíacs com a l’hora de fer servir els aparells. De fet, com ha recordat el conseller de Joventut i Esports, Xavi Fernández, per normativa cal tenir aquest curs fet per poder emprar aquestes màquines.

El desfribil·lador al vehicle dels urbans.
El desfribil·lador al vehicle dels urbans.

I a final de mes s’obrirà la possibilitat que siguin els mateixos ciutadans de peu de la parròquia els qui facin aquesta formació, de forma totalment gratuïta. Es preveu un primer torn aquest mateix maig i un segon durant la tardor. “Són cursos interessants i que poden ajudar molt”, ha manifestat Fernández, acompanyat en l’acte de presentació de la iniciativa pel conseller major, Èric Alguacil. Aquest darrer ha posat en relleu que “estem jugant amb la salut i un infart et pot donar en qualsevol moment”.

“Tenim clar que mal no fa. Tot el que sigui prevenir i que puguem arribar a temps en un cas d’urgència ajuda”, ha indicat el conseller d’Esports. Des del comú s’ha avançat que les inscripcions per aquests cursos es podran fer via la web oficial de la corporació.

Des de Creu Roja, Jordi Fernández ha volgut posar en relleu el fet que, justament, aquest dilluns se celebra el dia internacional de l’ONG. També ha recordat que, amb els tretze instal·lats a Encamp i al Pas de la Casa, ja són 179 els desfibril·ladors distribuïts per l’entitat al llarg del país. “Tant de bo puguem dir que Andorra està totalment cardioprotegida”, ha indicat.  

Etiquetes

Comentaris

Trending