Encamp declara la guerra als propietaris incívics de gossos

El comú aprova una nova ordinació de tinença d’animals que endureix les multes per no recollir els excrements i contractarà dos inspectors per fer un control més exhaustiu del seu compliment

Un dels pipicans del poble d'Encamp.
Un dels pipicans del poble d'Encamp.

Sense taxa per tenir gossos però amb una clara voluntat de posar fi a les actuacions incíviques d’una part dels propietaris. Es pot dir que el comú d’Encamp ha declarat la guerra a aquestes actituds i, com ha remarcat la cònsol major, Laura Mas, se serà “molt estricte” i “anirem a sancionar a tots els incívics”. És l’objectiu de la nova ordinació de tinença d’animals que endureix les multes, a banda d’incorporar noves obligacions. A més, es contractaran dos inspectors específics que es coordinaran amb banders i urbans per fer el control i es treballa en un sistema de videovigilància.

L’ordinació ha estat aprovada aquest dijous en la sessió de comú, celebrada de forma telemàtica. El text, que ha rebut el suport de tots els grups, tant de majoria com de minoria, actualitza l’existent. Així, incorpora noves obligacions, com ara la de portar una ampolla d’aigua per ruixar els orins o impedir que les mascotes pixin al mobiliari urbà o a les voreres. Mas ha avançat que la voluntat és potenciar els pipicans, amb la construcció de nous espais.

Les sancions passen de 60,10 a 150 euros, 300 en el cas de reincidència, i la cònsol Laura Mas avisa: “serem molt estrictes”

A banda, s’apugen les multes previstes en l’antiga ordinació. Dels 60,10 euros passen a 150. I, en cas de reincidència, 300. La cònsol major ha admès que en els darrers anys no s’han imposat moltes sancions -només tres des del 2013-, un fet que, ha afirmat, canviarà a partir d’ara. “Serem molt estrictes i anirem a sancionar tots els incívics”, ha manifestat, tot avançant que el pressupost per al 2021 inclou la creació de dues places d’inspectors que es coordinaran amb els urbans, banders i agents del medi per tenir coberta la vigilància tots els dies de la setmana.

Encamp aposta per aquest model en contraposició a la taxa de tinença de gossos que volen aplicar altres comuns. “El primer pas és aquest i ara l’hem de posar en pràctica”, ha comentat Mas, que confia en una “millora notable durant el 2021”. Després, “farem balanç i esperem no haver d’aplicar la taxa perquè els incívics tornaran a respectar la convivència de tothom”. A banda, ha anunciat que es treballa per poder fer videovigilància a banda de participar en el projecte del cens caní.

Fins a 400 negocis han demanat acollir-se als descomptes de la taxa de radicació i la d’higiene aplicats com a ajuda davant la crisi econòmica provocada pel coronavirus

L’ordinació ha rebut el suport dels dos grups de la minoria. Des d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal ha recordat que “cal reeducar els incívics i donar un toc d’atenció a qui no fa bé la feina”. Per la seva banda, el socialdemòcrata David Rios, ha apuntat que “estem a favor d’aquest model de gestió de la problemàtica en contraposició a la taxa d’animals”, ja que “creiem més en l’educació i el civisme, en promoure que els propietaris siguin responsables. En canvi, ha afirmat, “la taxa és injusta i no aconseguirà el que pretén. En el fons, molts propietaris diran que com que ja paguen el comú netejarà”.

La sessió de comú també ha servit per aprovar la liquidació de comptes fins al tercer trimestre, amb un dèficit d’1,4 milions d’euros. Tot i això, la cònsol ha avançat que, a dia d’avui, aquests números vermells s’han reconduït, ja que, en part són conseqüència de l’ajornament del cobrament de la taxa de radicació i la d’higiene a molts comerços. De fet, també es recorda que hi ha prop de 400 negocis que han sol·licitat acollir-se als descomptes aplicats com a ajuda davant les dificultats econòmiques provocades per la crisi del coronavirus. 

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending