Encamp aprovarà uns comptes de 34,4 milions marcats per l’impacte de l’IPC i els tipus d’interès

Es destinen 8,74 a inversió, la meitat dels quals per a la culminació del nou parc de l’ossa, mentre que es disparen les despeses de personal, les de béns i serveis i les financeres

Simulació de com serà el futur parc d'Encamp.
Simulació de com serà el futur parc d'Encamp.

Encamp aprovarà aquest dijous un pressupost de 34,4 milions d’euros, amb una disminució de l’1,78% en comparació al que s’està aplicant enguany. El principal capítol que arrossega a la baixa els comptes és el d’inversió. Els 8,74 milions previstos -centrats principalment en l’acabament de dos projectes en marxa -el nou parc i l’ampliació del Complex Esportiu- representen una reducció del 22% en comparació a la que es va fixar pel 2022. En canvi, altres partides com la de personal, les de béns i serveis i la financera creixen per la inflació i l’increment dels tipus d’interès.

L’aprovació dels comptes del darrer any de mandat serà l’eix central de la sessió que aquesta tarda s’ha de celebrar al comú encampadà. El pressupost pel 2023, segons ha pogut saber Altaveu, ascendirà a 34,4 milions d’euros. Es tracta d’una xifra lleugerament per sota de la del 2022, quan es van superar per poc els 35. Dos són els motius que expliquen aquesta lleugera reducció, d’un 1,78%.

El primer, la inversió es modera de forma important. L’any passat es va disparar per sobre dels 11 milions per l’inici de dos projectes considerats clau: el nou parc de l’Ossa, que ha de substituir el ja desaparegut Prat Gran, i l’ampliació del gimnàs del Complex Esportiu d’Encamp. Aquestes dues actuacions han de continuar i finalitzar durant l’any vinent i s’emporten bona part dels 8,74 milions de despeses de capital establerts al document, un 23% per sota de la d’enguany.

La inflació enfilarà el capítol de sous (inicialment un 5,8% però segurament acabarà sent més perquè s’aplicarà tot l’IPC) i el que es paga per béns i serveis, mentre que l’increment dels tipus d’interès ha disparat les despeses financeres

Així, la culminació del nou espai lúdic suposarà per al comú el pagament de 4,36 milions més. I les obres al centre esportiu s’acabaran pagant 896.000 euros més. Un tercer projecte s’emporta 976.000 euros: el vial que ha de donar accés al futur centre esportiu d’alt rendiment a l’antiga Sud Ràdio, el CRAMEA. A banda, també es preveuen altres actuacions d’import més reduït com la remodelació del nucli tradicional de les Bons (200.000 euros), un parc infantil a Bellavista (195.000) o millores al pont sobre el riu Riberaigües (180.000).

En canvi, el que sí que creix són les despeses corrents. En el cas de les de personal i les de béns i serveis afectades per la inflació. Així, en el primer capítol, la previsió inicial és d’un 6%, fins a 11.3 milions, però segurament acabarà creixent, ja que el comú té decidit aplicar l’IPC a tots els seus treballadors i els comptes s’han fet amb una xifra del 5,8% que probablement acabarà sent superior. En el segon, caldrà actualitzar tota una sèrie de contractes de subministrament i, per tant, els diners destinats hauran de créixer un 12,38%: superant els 10,4 milions.

A banda, també es disparen les despeses financeres. Els interessos que es paguen pel deute contret pel comú. Creixen un 95% per la pujada dels tipus i passen dels menys de 400.000 euros abonats enguany a més de 780.000.

Pel que fa als ingressos, es compta amb una millora de la majoria de capítols. Així, es continua confiant en l’activitat a la construcció per recaptar 3,8 milions en impostos directes mentre que el capítol dels indirectes arriba a 1,3 vista la recaptació de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP). També creixen els ingressos patrimonials, fruit dels cànons de les pistes d’esquí, fins a 8,87 milions.

Comentaris (2)

Trending