Una empresa estrangera estudia el projecte de l’aparcament de l’Obac mentre la minoria pressiona

El pàrquing és un tema de debat constant entre oposició i majoria, que continuen defensant idees i intencions molt distanciades, tot i que l’objectiu final és poder portar-lo endavant

Una imatge de la carretera de l'Obac.
Una imatge de la carretera de l'Obac.

Per a la minoria el projecte de l’aparcament de l’Obac, o Escalé, és una prioritat. La forma correcta de revitalitzar la part alta i tenir serveis per als ciutadans. La majoria, en canvi, continua veient falles i que alguna cosa no acaba de funcionar en el plantejament. L’objectiu de tots dos, però, és poder tirar endavant una iniciativa que es porta treballant anys i panys. Mentrestant, una empresa estrangera – l’interessat que va sortir fa unes setmanes – continua estudiant la possibilitat ser qui s’encarregui de fer-ho.

L’Altaveu avançava fa gairebé dues setmanes que l’aparcament de l’Obac tenia nou interessat. Es tracta, de fet, d’una empresa estrangera que està estudiant la possibilitat de portar a terme el projecte mitjançant concessió. Amb les mateixes condicions i plec de bases del concurs que havia quedat desert, tot i tenir més d’una empresa disposada. La cònsol major, Rosa Gili, ha explicat que una persona que hi treballa en aquesta entitat es va apropar al comú i va sol·licitar un complement d’informació. Resposta, però, encara no s’ha tingut cap, “en els pròxims dies trucarem a veure com va”. Terminis, tampoc es té ningun, “és un projecte que va per llarg”.

I llarg és també el debat que s’enceta entre majoria i minoria quan es parla d’aquest projecte. Durant la sessió de consell de comú, on s’han aprovat els comptes del 2022, el conseller Jordi Vilanova ha encetat el meló. Parlant de prioritats i de formes de fer, ha recordat que per ells aquest projecte era cabdal. Més tard, durant roda de premsa, ha assegurat que és la forma que des de la formació demòcrata es considera adequada per revitalitzar la part alta, posant en dubte l’efectivitat de Caldes i de l’aparcament de l’església. “Era un projecte polític que volia unir dues zones, la carretera de l’Obac i la part alta de Vivand”, ha remarcat Miquel Aleix.

Han recordat que a finals del 2019 es tenia un acord amb els propietaris. Nuria Barquín ha anat més enllà, “ja teníem el concurs d’excavació de l’obra, i es va considerar desert per estimació de la corporació”. Aquest acord, però, ha estat en més d’una ocasió criticat per Gili, que tampoc ha perdut oportunitat per assegurar que tenia alguns aspectes que estaven “al límit de l’acceptable”. Malgrat això, la minoria ha insistit en la importància de portar a terme aquest projecte. Fins i tot, de fer-ho de forma directa, sense concessió. Vilanova ha explicat que “una inversió que pot ser de 17 o 18 milions d’euros i la faci una empresa privada, a quin preu s’ha de facturar l’hora”. El cònsol menor, Quim Dolsa, ha puntualitzat, de fet, que les previsions actualment estan en 22 milions d’euros per poder dur a terme el projecte, “és estar quatre anys sense fer cap altra inversió a la parròquia”.

Façana del comu d'Escaldes-Engordany.

Relacionat

L’aparcament de l’Obac torna a tenir un interessat

Amb tot, alguna cosa falla. Per a Vilanova, el plec de bases era poc concret. “No se sabia si els ciutadans que tenien targeta per als pàrquings de la parròquia tindrien un preu especial, o quantes places eren públiques, no es definia exactament els criteris que s’havien de complir”, ha remarcat el conseller. Aquest ha estat el principal motiu, perquè, al seu parèixer, “si hi ha coses que no sé, no presento oferta econòmica”. En aquest sentit, s’ha insistit en el fet que fer-ho amb diners públics, “és una forma de protegir-nos contra els preus elevats d’una forma no especulativa, perquè qualsevol inversió d’aquestes característiques és perdre els diners, però donar un servei important a la ciutadania”.

Des de la majoria, Dolsa ha afirmat que sí, que el pàrquing de l’Obac “és important”. Però que de cap de les maneres es farà amb diners públics, ha sentenciat que “no es pot assumir una inversió com aquesta”. A més, Gili ha recriminat que “hi ha un doble discurs a l’oposició, que sé que és difícil i que s’han de dir coses”. Entre unes coses i altres, la cònsol ha recordat que estan a l’espera de la resposta de l’empresa. Si és una negativa, es replantejarà tot i es veurà quin és el camí que pot prendre l’aparcament més aparcat d’Escaldes.

Etiquetes

Comentaris

Trending