Els efectes del fum faran que la restauració del Centre Cultural sigui total

L'edifici conserva només l'esquelet perquè la resta s'haurà de construir de nou i les assegurances cobriran les despeses dels treballs

Comentaris

Càrrecs electes i tècnics durant la visita d'obra al Centre Cultural el 19 de desembre.
Càrrecs electes i tècnics durant la visita d'obra al Centre Cultural el 19 de desembre. COmÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

Els efectes del fum faran que la restauració del Centre Cultural i de Congressos Lauredià afectat per un incendi sigui més complexa del que s'havia previst inicialment. De l'edifici només queda l'esquelet ja que fins i tot s'han hagut de treure les butaques com les 490 de l'Auditori Claror.

Els pèrits han assenyalat que els productes tòxics del fum d'incendi poden continuar presents en el mobiliari i en altres elements  de l'edifici. Es divideixen en dos tipus: asfixiants i irritants. Entre els primers es troben el monòxid de carboni (CO), l’àcid cianhídric (HCN) i el diòxid de carboni (CO2). Entre els irritants es poden destacar els àcids halògens com l’àcid clorhídric (HCl), el bromhídric (HBr) i el fluorhídric (HF), els òxids de nitrogen (NOx), el diòxid de sofre (SO2), l’acroleïna o el formaldehid. A més, el fum conté també altres partícules cancerígenes, que a la llarga poden provocar càncer.

Una concentració desmesurada o constant en l’aire de monòxid de carboni o de diòxid de carboni, juntament amb compostos volàtils orgànics i formaldehid -producte derivat del petroli que intervé en la fabricació de paper-, contribueixen a l’aparició de seriosos trastorns respiratoris.

Per aquest motiu es va decidir buidar tot l'interior i refer-lo de nou. Això és, auditoris, biblioteca, despatxos i sales d'assajos i de reunions. Mentre durin les obres, les diverses activitats continuaran en altres llocs. El cost dels treballs estarà cobert per les asseguradores ja que el comú té contractades diverses pòlisses. En el cas de les butaques de l'Auditori Claror, s'havia previst canviar-les pel desgast patit ja que la sala va entrar en funcionament l'any 1989.

El dilluns de la setmana passada, 19 de desembre, es va efectuar una visita d'obra. La cònsol menor laurediana, Mireia Codina explica que "en l'àmbit d'assegurances s'han posat a predisposició per tot el que cal, i la constructora que tenim també i, per tant, penso que s'està treballant a bon ritme". La primera previsió indicava que la reconstrucció podria estar enllestida durant la pròxima primavera però tot dependrà dels terminis per a l'arribada de materials.

Comentaris (2)

Trending