L’enderroc de les dues estructures, que fa anys i anys que es troben inacabades i que malmeten el paisatge, és fruit de la modificació del reglament de la construcció aprovada el 2020 pel Govern. Aquesta donava a aquest tipus d’immobles dues opcions: o es demanava una nova llicència i es finalitzaven o havien d’anar a terra. I, en aquest segon cas, si el propietari no feia les obres, la responsabilitat passava als comuns, que, posteriorment, haurien de rescabalar-se del cost. Al llarg dels darrers anys, la normativa ha permès que diferents immobles que es trobaven en aquesta situació s’hagin pogut regularitzar. Quedaven, però, aquests dos pendents.
“El que s’ha vist fins ara a Incles mai més serà, almenys si depèn d’aquest comú”, ha afirmat amb rotunditat el cònsol major, Jordi Alcobé
En concret, un es troba situat a l’entrada de vall i és propietat de la família Sans-Marfany. En aquest cas, es va arribar a un acord amb ells per tancar tot litigi. Pagaran 90.000 euros al comú i, també, cedeixen dues moles de Ransol. D’aquesta forma, hi ha acord total i el comú podrà tirar endavant l’enderroc, adjudicat per 154.000 euros. Pel que fa al segon immoble, es troba prop de la zona de Canaro. En aquest cas, des de fa més de 40 anys. Tirar-lo a terra costarà 93.000 euros. De moment, els posarà el comú i la propietat quedarà amb un deute tributari amb la corporació. Segons ha explicat el cònsol menor, Marc Casal, “la parcel·la queda gravada i si es ven o es vol fer algun projecte, primer s’haurà de satisfer aquesta despesa més els interessos”.
En tots dos casos, les obres contemplen no només l’enderroc de les estructures. També caldrà retornar el terreny al seu estat original. A banda, a partir d’ara, qualsevol projecte que es vulgui fer en aquests terrenys quedarà sotmès a les noves normes de joc que s’apliquen a la zona d’Incles. I, per tant, molt restringits a bordes tradicionals. “El que s’ha vist fins ara a Incles mai més serà, almenys si depèn d’aquest comú”, ha afirmat amb rotunditat el cònsol major, Jordi Alcobé, que ha volgut defensar que “som el primer comú que compleix el reglament fins al final: o s’acaben o es tiren a terra; i ara ja no hi ha cap edifici en aquesta situació a la parròquia”.
El ple també ha servit per adjudicar una altra actuació: les reformes a l’antic edifici del comú, ara convertit en centre sociocultural. Fa temps que no es fa cap actuació hi ha zones, especialment les finestres i les balconades, que presenten importants deficiències. Ara s’arreglarà amb uns treballs que costaran 313.000 euros. Una despesa superior a la inicialment prevista, fet que s’ha repetit en dos projectes més: la rehabilitació de Casa Federico i la reforma a Cal Metge.
En aquest sentit, Alcobé ha volgut fer una reflexió. “Darrerament, tenim dificultats a l’hora de fer estimacions per l’auge de feina de la construcció. Molts cops tenim poques empreses que liciten als concursos i, al final, això ho està encarint tot”, ha comentat el mandatari, que ha recordat l’ús que es vol donar a aquests dos altres edificis. Així, Casa Federico es convertirà en un punt de venda de productes tradicionals tant del país com de l’Arieja, amb una sala per a exposicions, i Cal Metge albergarà una escola artística i de música.
Comentaris (2)