Dinamització turística del Tarter a l’estiu, principal proposta a la reunió veïnal

Fins a una quinzena de persones s’han trobat amb els cònsols per traslladar-los les seves inquietuds i per fer un balanç de l’encontre de l’any passat

https://www.youtube.com/watch?v=E50apZo2AOs

Les reunions amb els ciutadans de Canillo que es van iniciar ahir han seguit avui el seu recorregut, fent una primera parada al Tarter i Incles. Els cònsols de la parròquia, Francesc Camp i Marc Casal, acompanyats d’altres integrants de l’equip comunal, s’han reunit amb una quinzena de veïns a l’església de Sant Pere. A més de fer un balanç de l’encontre de l’any passat, s’han escoltat les noves propostes que han traslladat els residents del poble. Entre elles, ha destacat la possibilitat de dinamitzar turísticament el Tarter i, així, aconseguir una desestacionalització.

Mar Bayona, veïna del Tarter i empresària, ha explicat que “una vegada passes de Canillo, l’oferta decau”. A l’estiu, principalment, les activitats al poble són escasses, tenint en compte que es tracta d’una localització que compta amb força apartaments turístics. En aquest sentit, la proposta de Bayona ha girat en tot moment al voltant de la bici de muntanya, “no demanem un bike park o un descens, que ja es treballen molt bé a altres valls, però tenim un fort potencial i una demanda per oferir noves iniciatives”.

En aquest sentit, Camp s’ha mostrat d’acord amb el que ha exposat Bayona, tot indicant que “la zona del Tarter, sobretot a l’estiu queda sense activitats atractives, com pot haver-hi a Soldeu, Incles o Canillo”. Per tant, el cònsol major s’ha compromès a estudiar noves vies per poder explotar, de forma sostenible el poble, ja que “aquesta manca afecta directament a la demanda d’allotjament turístic en aquesta època”.

“La parada és molt gran, però hem vist vegades que hi havia fins a 15 vehicles i això dificulta que puguem agafar el transport públic”

D’altra banda, un dels grans temes ha sigut la seguretat viària del poble. Nahami Aleix, veïna del poble, ha exposat que, a la zona de parada de bus estacionen molts cotxes que paren per recollir o deixar les claus dels seus allotjaments. “La parada és molt gran, però hem vist vegades que hi havia fins a 15 vehicles i això dificulta que puguem agafar el transport públic”, explicava Aleix. A la reunió, els presents també han exposat que, a l’hivern, quan han d’agafar el transport escolar, de vegades és necessari fins i tot sortir a la carretera perquè els puguin recollir.

Un altre punt conflictiu que s’ha tractat a la reunió ha sigut la carretera general en el seu pas per Incles. Aleix, que viu en aquest tram, ha explicat que, sobretot a la nit “sembla un ral·li”. Els cotxes passen a una velocitat molt superior a la permesa, i això posa en perill als vianants, “jo tinc dos nens i em fa molta por”. Actualment, en aquest tram existeix un radar pedagògic, però Aleix ha assegurat que a partir de certes hores, els conductors no en fan cap mena de cas. Casal ha exposat que, actualment, la possibilitat de posar un nou radar no és possible a causa de les mesures presses per Govern. En aquest sentit, els veïns han sol·licitat que es facin més controls per part de la policia.

D’altra banda, respecte a les propostes de l’any anterior que s’han portat endavant, l’any passat al Tarter i Incles es van traslladar fins a 16. Moltes d’elles ja s’han acomplert, i altres estan en procés. Concretament, a la reunió s’ha tractat l’envelliment d’uns dels carrers de la part alta del poble que, com ha explicat Casal, “és un projecte al qual hauríem de dedicar-li anys”. El cònsol menor ha indicat que el pressupost per poder fer-ho seria d’uns 3 milions d’euros, aproximadament. En aquest carrer, que és d’una urbanització privada, s’han malmès els sistemes de clavegueram i s’hauria de renovar en totalitat.

“Veiem que el que es va parlar l’any passat en gran part s’ha pogut fer i que des del comú ens escolten”

Les conclusions després de la reunió han sigut positives, tant per part del comú com dels veïns que hi eren a l’església de Sant Pere. Camp ha afirmat que ha sigut una trobada “molt dinàmica i participativa”, de la que s’extrauen propostes molt interessants i que es tractaran de portar endavant. Per part dels ciutadans, Aleix ha exposat que “veiem que el que es va parlar l’any passat en gran part s’ha pogut fer i que des del comú ens escolten”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending