La dependència de la construcció a Ordino fa palès la necessitat d’un canvi de model

El comú ha aprovat els comptes anuals, on s’ha demostrat que és obligatori buscar noves fonts d’ingressos i canviar el paradigma urbanístic de la parròquia

Un instant de la sessió d'Ordino.
Un instant de la sessió d'Ordino.

Ja fa temps que es comenta, i l’aprovació dels comptes anuals del 2021 ha estat clau per fer palès la necessitat d’Ordino de treballar en un canvi de model. Sobretot, per la dependència de la construcció que es té per tenir ingressos, dels quals el 50% provenen de les injeccions que es fan des del Govern. D’aquesta manera, tant majoria com minoria s’han mostrat d’acord en buscar i treballar en alternatives, tant pel que fa a nivell econòmic com urbanístic.

En la presentació dels comptes anuals del 2021, que ja s’havien tractat amb anterioritat, s’ha vist que hi ha un superàvit de 435.000 euros. Els ingressos s’han vist incrementats en un 1,6% respecte al 2020, i gran part d’ells provenen de la recaptació en la construcció. Aquest és el principal problema al qual s’enfronta Ordino. El cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha assenyalat que són una de les parròquies que més dependència té d’aquest sector. En aquest sentit, el conseller de la minoria, Enric Dolsa, i la consellera de Movem Ordino, Sandra Tudó, han assenyalat la necessitat de treballar en un nou model urbanístic. No únicament pel que fa a l’aspecte econòmic, sinó per poder garantir l’essència de la parròquia.

La conclusió conjunta a la qual s’ha arribat ha estat fer un canvi de model a la parròquia. La forma de fer-ho, però, s’haurà de debatre conjuntament entre tota la corporació comunal. D’una banda, Dolsa ha assegurat que “Ordino està en un creixement urbanístic massa important, no s’ha de tancar a la construcció, però és necessari buscar un punt d’equilibri”. En aquest sentit, el conseller ha assenyalat a un macroprojecte que s’estaria preparant a l’entrada de la parròquia, a mà esquerra després de la rotonda de l’Aldosa. “Crearia un túnel, com si fos l’entrada d’Encamp”, ha explicat, “i farà que el poble canviï completament”.

Tudó, en aquesta ocasió, s’ha mostrat conforme amb Dolsa. Pel que fa al pressupost, la consellera ha explicat que ha votat favorablement perquè ha considerat que “s’ha fet un esforç important”. Pel que fa a la situació urbanística, de la qual Tudó ja va posar la veu d’alarma en una sessió anterior, ha explicat que “s’han de deixar de banda interessos personals, tothom té terrenys i ganes de tirar endavant la seva família, però hem de preservar la parròquia”. L’alternativa, o el canvi de model, per a ella hauria de passar per buscar noves alternatives d’inversió, com pugui ser el fet d’apostar per potenciar el vessant més cultural a un nivell internacional. “Apostaria per aquí, però s’ha d’estudiar”, ha remarcat.

“S’han de buscar altres fonts, alternatives, nous negocis o projectes que aportin un valor afegit”

Per la banda de la majoria, han remarcat que és clau que es puguin asseure amb l’oposició i començar a treballar un cop es tingui l’estudi que assenyalarà el diagnòstic real de recursos d’aigua i de creixement urbanístic. Malgrat això, Dolsa ha insistit a avançar aquesta trobada, tot i no tenir la resolució. Mortés, però, ha assenyalat que és important saber què és el que s’indica en aquest estudi, que ja assenyala que “tenim suficients recursos d’aigua, i dintre d’un mes màxim podríem tenir el del sector urbanístic”. Pel que fa al macroprojecte, ha assenyalat que “ve del mandat passat, i això no vol dir que s’acabi executant”.

El cònsol ha explicat que la solució hauria de passar, en primer lloc, “per no massificar la parròquia i trobar fórmules per tenir una construcció més sostenible”. Pel que fa a nivell d’ingressos, en cas d’haver de frenar aquest sector, que és un dels principals motors econòmics d’Ordino, ha assenyalat que no li preocupa que pugui afectar a les finances comunals. “S’han de buscar altres fonts, alternatives, nous negocis o projectes que aportin un valor afegit”. A més, ha afirmat que l’àmbit cultural és un “element que pot ajudar a fer aquestes aportacions, i continuarem treballant perquè es portin endavant projectes”.  

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending