“És oportú parlar-ne perquè cada cop pot haver-n’hi més, els darrers anys han augmentat”, ha explicat el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, que juntament amb la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, han actuat com a portaveus de la reunió de cònsols.
De moment estan a l’espera que Protecció Civil els faci la proposta per veure com els comuns poden facilitar de posar les eines que s’utilitzin i designar interlocutors per a cada corporació. “Sovint ens trobem amb situacions en què ens falta un protocol de reacció i hem de saber com donar una resposta ràpida”, ha exposat Alcobé, citant com a exemple la caiguda d’un bloc rocós. “Els cònsols tenim potestat per fer evacuacions, però hem tenir un reglament o un protocol establert perquè sinó no saps ben bé qui ha d’actuar o a qui dirigir-nos”, ha manifestat, afegint que “això s’ha d’evitar i veure com ens hem de coordinar entre tots perquè som un país petit, però hi ha diferents responsables i hem de veure quina és la millor forma de procedir”.
I és en aquest marc que els suposa un element interessant la implementació de la plataforma Argos, que justament aquest dimarts els ha presentat Andorra Recerca + Innovació. “Ens permetria monitorar crescudes de rius sobtades o altres fenòmens que puguin afectar la mobilitat o suposar riscos personals”, ha exposat el cònsol canillenc.
Alcobé ha indicat que la plataforma ja està a punt i que ara el que caldria és que els comuns actuessin com a “facilitadors” per posar sensors en zones de risc, com rius, zones rocoses o allà on hi pugui haver moviments nivals. En tot cas, no ha pogut concretar quan podria ser una realitat, ja que ha explicat que l’aplicació depèn de l’AR+I, el Govern, la policia i Protecció Civil. “Falta aplicar-ho sobre el terreny i que es puguin facilitar les dades”.
En tot cas, Alcobé ha volgut deixar clar que a nivell de coordinació no es pot comparar la situació d’Andorra amb els països veïns, i que actualment quan cal emetre alertes és Protecció Civil qui se n’encarrega. “La reacció és molt ràpida i propera”, ha assegurat, afegint que també es té a punt les eines per poder fer enviament massiu de missatges d’alerta en cas d’una emergència. “L’únic que no es pot fer és enviar-ho a tot el país alhora perquè hi ha una limitació del missatges que es poden enviar, hi hauria un decalatge d’uns minuts i s’hauria de fer per zones, ha exposat.
ARQUITECTES
D’altra banda i preguntats pel conflicte que mantenen amb els arquitectes, Gili ha indicat que després de l’últim comunicat del Col·legi d’Arquitectes no han tornat a mantenir-hi contactes. En tot cas ha reiterat que la seva posició és clara i no s’ha mogut. “Som els elegits del poble i tot el que fem és dins l’interès general”, ha afirmat, recordant que a dins de les corporacions hi ha interventors, secretaris generals i un gabinet jurídic i que per tant, parteixen de la idea que “fem el millor que podem i dins del respecte de la normativa andorrana”.
Una posició que, ha apuntat, “si algú discrepa, ja anirem parlant, però per part nostre és bastant unànime”. Vol dir això que aventura que hi haurà algun cas que arribarà a la Batllia? “No ho podem anticipar, però estem tranquils que el que hem fet ho hem fet defensant l’interès general”, ha insistit, i ha apuntat que contractar professionals de fora “a vegades es bo per tenir una visió forana, sense tants lligams”.
CONSELL DE JOVES
D’altra banda, els comuns segueixen treballant per poder complir amb el pla nacional de joventut i poder posar en marxa consells de joves a les corporacions locals. Gili, però, ha explicat que en aquelles parròquies en què no hi ha centres de secundària o batxillerat se’ls fa més difícil localitzar aquests joves. És per aquest motiu que es parlarà amb el ministeri d’Educació per intentar trobar un mecanisme que permeti posar en marxa aquests consells de joves.
Comentaris (3)