Els comuns promouran un canvi legal perquè els agents de circulació puguin dur càmeres de seguretat

La modificació de la Llei de seguretat pública es farà a través d’una disposició addicional que s’inclourà en una proposició que la comissió interparroquial està acabant d’elaborar

Un grup d'agents de circulació en una imatge d'arxiu.
Un grup d'agents de circulació en una imatge d'arxiu. ARXIU

Els comuns promouran un canvi a la Llei de seguretat pública amb l’objectiu que els agents de circulació puguin anar equipats amb càmeres de seguretat que puguin enregistrar situacions conflictives per si els cal defensar-se davant els tribunals o on sigui. La modificació es farà a través d’una disposició addicional que s’inclourà en la proposició de llei de modificació de la Llei dels agents de circulació que la comissió interparroquial està acabant d’elaborar. La voluntat és que el Consell General pugui aprovar el nou text abans no acabi aquest any.

Els comuns -juntament amb els responsables dels serveis de circulació- en el marc de la comissió esmentada fa temps que treballen en la millora o “actualització” de la normativa que regula les funcions dels agents de circulació. De fet, més d’una vegada hi ha hagut algun esborrany de nova llei damunt la taula però no s’ha acabat de tirar endavant. La intenció era promoure els canvis durant el primer any d’aquest mandat. La pandèmia ho va frenar però ara la proposta ja està molt avançada.

Les corporacions tenen clar que no volen que els agents de circulació tinguin un rol repressiu. Per aquest motiu “ni es promouran noves funcions ni el text preveurà equipar els agents amb eines de treball com pot ser una porra”. La pistola ni tan sols es va contemplar. En canvi, sí que es té clar que es vol facilitar als agents la integració de les càmeres de seguretat en la uniformitat. Però com va respondre el ministeri d’Interior el mandat passat a una consulta de la comissió interparroquial i més recent al comú d’Escaldes a una altra petició formulada, l’únic cos que pot equipar-se amb aquests dispositius, segons la Llei de seguretat pública, és la policia.

Un grup d'agents de circulació caminant entre vianants al bell mig de l'avinguda Meritxell.

Relacionat

Interior nega als agents de circulació la possibilitat d’equipar-se amb càmeres de seguretat

D’aquí que en el text que s’acabarà elevant al Consell General en forma de proposició de llei s’hi inclourà la disposició addicional. L’articulat principal pretén “donar agilitat” als serveis de circulació i “actualitzar” conceptes i maneres de fer que els comuns entenen que ja han quedat obsoletes. Cada comú està fent una lectura individualitzada de l’esborrany de text que hi ha ara sobre la taula per acabar de consensuar la proposta definitiva en el marc de la comissió interparroquial. Els caps de circulació també hi han dit la seva aportant, a priori, la visió dels funcionaris directament implicats.

Un dels aspectes que encara s’haurien de consensuar és com incloure en la nova llei la figura del director-coordinador, que ara la normativa no contempla, ja que el màxim responsable que estableix la llei és la del cap de servei. Un altre aspecte que es polirà és el règim sancionador. Hi haurà diversos aspectes en què es modificarà la llei ja sia per remetre-la a la Llei de la Funció Pública o per fer-ne un calc del que aquella diu, ja que actualment el règim sancionador específics dels agents de circulació difereix del de la Funció Pública “i essent tots funcionaris acaba creant diferències que no s’acaben d’entendre”.

Comentaris (3)

Trending