Interior nega als agents de circulació la possibilitat d’equipar-se amb càmeres de seguretat

La comissió interparroquial ho va sol·licitar en el marc de poder dotar els urbans de mesures de defensa davant l’increment de violència que de vegades els toca patir

Un grup d'agents de circulació caminant entre vianants al bell mig de l'avinguda Meritxell.
Un grup d'agents de circulació caminant entre vianants al bell mig de l'avinguda Meritxell. Toni Solanelles

Els agents de circulació, almenys per ara, no podran portar càmeres de seguretat al pit com duen els agents de policia que fan patrulles o els que participen en intervencions especials. El ministeri d’Interior els ho ha negat expressament. Per escrit. La demanda l’havia formalitzat fa unes setmanes la comissió interparroquial, que coordina, per dir-ho d’alguna manera, els serveis de circulació dels set comuns. Segons el ministeri, la legislació vigent no permet aquest tipus d’equipació per als agents parroquials.

La petició es va fer en el marc dels contactes amb Interior per mirar de trobar mesures amb les quals els agents de circulació puguin incrementar la seva pròpia seguretat. L’increment d’incidents en els quals s’han vist immersos arran de la situació provocada per la pandèmia, l’agressivitat que en alguns casos els agents han hagut de suportar, especialment a Escaldes però també en altres parròquies, hauria portat a sol·licitar la incorporació d’elements de defensa.

Els comuns no han volgut fer soroll amb la qüestió. Almenys per ara. Però fonts properes al ministeri han reconegut la petició efectuada i el descart per ara. Portar element de defensa repressiva, com podria ser una porra, ja no s’hauria arribat ni a posar ara sobre la taula atès que aquest debat ja va quedar superat amb anterioritat. Però semblava que una càmera -que molts comuns estaven disposats a adquirir per equipar als seus agents-, amb les degudes autoritzacions de l’Agència de Protecció de Dades (APDA) no hauria d’haver estat un escull.

L'edifici de l'Obac, seu del servei de policia.

Relacionat

Interior assegura que “no està damunt la taula” que els agents de circulació sumin més competències

Segons les fonts consultades, davant el fet ara que qualsevol jove o qualsevol conductor el primer que fa és gravar-ho tot amb un mòbil o fins i tot portar algun giny més específic, semblava adient que per poder tenir una visió complerta de les actuacions, no hi hauria d’haver hagut impediment perquè els agents de circulació poguessin activar el seu propi material a partir del moment que es veiessin immersos en alguna situació de conflicte.

Per ara, però, s’ha denegat al·legant que la normativa reguladora dels agents de circulació no empara l’ús d’aquestes eines. Caldrà veure si en la reforma que fa anys que està al calaix sobre l’esmentada llei s’hi inclou també els canvis pertinents per poder tirar endavant demandes com les denegades ara, que no són res més que actualitzacions a peticions que diversos equips comunals han anat fent. I no pas aquest mandat ni tan sols l’anterior. Ja més enrere. Des d’Interior, encara que no s’expliciti per escrit, no es vol que sembli que hi ha una cessió de competències de la policia als serveis de circulació.

Comentaris (8)

Trending