El comú de Canillo accepta la meitat de les al·legacions del Pla d'Urbanisme

El cònsol major, Francesc Camp ha dit que "hem fet un pas de gegant per la millora urbanística" i ha reconegut que "és un canvi important difícil d'assimilar" mentre que des de l'oposició, Albert Torres afirma que és el projecte de la majoria i no de la parròquia

Comentaris

El cònsol de Canillo, Francesc Camp.
El cònsol de Canillo, Francesc Camp. ALTAVEU

El comú de Canillo ha aprovat aquest dijous la primera revisió del Pla d'Ordenació i Urbanisme que regula el 6,2% del sol privat de la parròquia (6.856.189 m2).  Segons s'ha informat durant la sessió de consell, 114 ciutadans s'han adreçat al comú per demanar més informació i la revisió de les al·legacions ha suposat més de mil hores de treball. L'elaboració del pla ha costat 220 mil euros.

El cònsol major, Francesc Camp ha dit que "hem fet un pas de gegant per la millora urbanística de la parròquia" i ha reconegut que "és un canvi important difícil d'assimilar"  afegint que "és el projecte més important de la legislatura". El pla s'estructura en tres eixos: el creixement urbanístic ordenat; la voluntat de preservar el patrimoni natural; i facilitar el desenvolupament dels nuclis urbans existents.

El pla urbanístic és moderadament flexible al nucli urbà de Canillo i de Soldeu però que és molt més restrictiu en altres espais, especialment en paratges que es consideren d’alt valor natural com Incles, el Forn, la Coma de Ransol o la Vall del Riu. La modificació va rebre 195 al·legacions (la majoria del Forn i Incles), que proporcionalment es considera un nombre molt elevat i s'ha resolt favorablement el 50% d'elles. Moltes venen motivades pel fet que per poder edificar s’ha de disposar d’un terreny de 6.000 metres quadrats quan fins ara només en calien 3.000. 

Les tres demandes més habituals per part dels al·legants han estat un canvi de classificació

Les tres demandes més habituals per part dels al·legants han estat un canvi de classificació cap a més edificabilitat de les seves parcel·les (46%), un canvi de delimitació de la unitat d’actuació en la que es situen les seves parcel·les (32%) o millores en la vialitat de la parròquia a nivell general o d’accés a les unitats d’actuació on es situen les seves parcel·les (19%). 

Les millores més destacables que s’han dut a terme a conseqüència de les demandes fetes en les al·legacions han estat en relació a la superfície edificable. Així, s’ha afegit la possibilitat d’implementar edificacions a través de l’ordenació volumétrica en totes les claus. Altres millores que s’han incorporat són la delimitación de 20 metres lineals màxim de façana i separació entre edificis de 6 m en el nucli antic, l’adaptació dels revestiments de les façanes a la tipologia de cada clau, l’eliminació de l’ús de la llosa en façanes, la millora del procediment per executar un vial en el cas que sigui compartit per dues unitat i la protecció dels camins de la parròquia quan el comú ho consideri. 

Es redueix el sostre d'edificabilitat en sòl urbanitzable en un 57% de mitjana

Un dels aspectes més rellevants de l’actualització d’aquest pla és la reducció del sostre l’edificabilitat en sòl urbanitzable en un 57% de mitjana. Aquesta aposta es tradueix en que la implantació de les edificacions sigui ordenada: des d’una major densitat en els nuclis més habitats, a una de menor, a mesura que ens allunyem d’aquests. Per aconseguir aquest punt s’han creat cinc categories de sòl urbanitzable (claus urbanístiques). Així, a mida que les unitats d’actuació s’allunyen de nuclis urbans i es situen més en zones de major preservació natural i patrimonial, es modifiquen els paràmetres. En aquesta línia, s’estableix una clau de màxima protecció a diferents zones com ara la Vall de Mereig, la Vall de Montaup, la Vall del Riu i l’Armiana, la Vall de la Coma i Entor, i la Vall d’Incles.  

Des de l'oposició diuen que és el pla de la majoria i no de la parròquia

Des de l'oposició d'Objectiu Comú, Albert Torres ha recordat que des del primer moment van voler participar en la seva elaboració però no se'ls va deixar i ha afirmat que "és el pla de la majoria i no de la parròquia de Canillo". Ha afegit que el seu objectiu era aportar millores. Considera que "el pla d'urbanisme va coix des del primer dia ja que entre tots haurien pogut fer el millor pla per a la parròquia". Ha aprovat alguns canvis com els de la Vall d'Incles, però s'ha mostrat en desacord amb altres.

Torres ha fet una constància en acta i Camp li ha retret que només fes esment a la forma i no al fons del pla. "Tenen un problema a la minoria perquè en quatre mesos i escaig no han pogut entrar al fons del pla. No sé com s'ho miren això però no han arribat al fons". Ha lamentat que no haguessin fet propostes i que els ciutadans de la parròquia n'han aportat 38 que han estat recollides. "No han fet cap proposta i no hi ha res més a dir". Ha criticat Torres perquè, segons ha opinat, "només efectua propostes de paraula" i li ha demanat que les faci per escrit tot recordant que "aquí venim a treballar". 

La consellera de l'oposició, Dolors Cabot tot i compartit aspectes del pla ha manifestat que no se'ls té en compte i no se'ls deixa participar en res. "És difícil que anem més a fons en aquestes condicions. Hem de sumar i no restar".  Ha lamentat les paraules del cònsol "perquè nosaltres no tenim els mitjans de la majoria". Camp ha tancat el debat indicant que "el pla ha estat millorat per les aportacions dels ciutadans i no per les d'Objectiu Comú". El document, aprovat amb els vots en contra de l'oposició, ara passarà a Govern i quan sigui aprovat tornarà al comú que haurà de donar el vistiplau en una sessió de consell.

-

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending