El comú d’Andorra la Vella tanca el 2022 amb un dèficit de 5 milions d’euros

En la primera sessió ordinària presidida per David Astrié com a cònsol major ha explicat que aquesta xifra és, en certa manera, “relativa”, tenint en compte que és a causa de projectes urbanístics que han quedat bloquejats

Un instant de la sessió de consell de comú d'Andorra la Vella.
Un instant de la sessió de consell de comú d'Andorra la Vella.

El comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dijous la liquidació pressupostària de l’any 2022. Els resultats finals indiquen que es tanca amb un dèficit de 5 milions d’euros, xifra que el cònsol major, David Astrié, ha volgut puntualitzar i especificar fins a quin punt és “relativa”. Durant la primera sessió ordinària al capdavant de la corporació ha indicat que es dona aquesta situació a causa de diferents projectes urbanístics que van quedar bloquejats i que, per tant, no es va poder complir amb les previsions d’ingressos.

A 31 de desembre del 2022 el comú d’Andorra la Vella comptava amb un dèficit de 5 milions d’euros. Pel que fa a l’execució de despeses, ha estat de 53 milions d’euros, que representa el 81,4% del que s’indicava al pressupost final. Astrié ha explicat el resultat final indicant que “quan es fan les previsions d’ingressos es fan en base a consultes dels tècnics i s’inclouen les xifres que es reben des del servei”. En aquest cas, però, al setembre es van bloquejar certs projectes urbanístics que “encara no han tornat al comú, si hagués sigut així, actualment es tindrien 3 milions d’euros més per ingressos de la construcció”.

Astrié ha destacat, però, que “el resultat financer, que és de més de 6 milions d’euros, explica com s’ha fet la gestió pròpiament dita del comú, i és un bon indicador”. Generalment, i fent un desglossament més acurat de la liquidació, els ingressos han estat de 48,4 milions d’euros, que representa un 73,43% del pressupost final. Les inversions que s’han executat són per valor de 16,1 milions. Els principals projectes són la darrera fase de la reconstrucció del Centre esportiu dels Serradells i la rehabilitació de la façana (4,1 milions d’euros), el Bici Lab Andorra (1,4 milions d’euros), el Parc fluvial (909.649 euros), l’embelliment de la plaça de la Rotonda i entorns (570.390 euros), la reparació i reforma de diversos trams de voravies arreu de la parròquia (470.000 euros) i la substitució dels ascensors del vestíbul del Centre de Congressos (377.292 euros).

Per tant, Astrié ha assenyalat que, tenint en compte aquesta moratòria a la construcció que ha impedit ingressar tot el que s’esperava “la foto del moment” no és dolenta. És més “a data 20 d’abril hi ha entrat quasi 3 milions d’euros que s’han demorat per culpa d’aquesta allau de projectes urbanístics que s’han hagut de tramitar”. En definitiva, són ordres que estan en curs d’autorització i que, pel bloqueig del Govern encara no han arribat al comú. Astrié ha destacat que “el pressupost és una eina viva i que està feta per ser el quadre de comandament de cada any que tenim els polítics”.

Des de la minoria, però, s’han mostrat poc a favor d’aquesta liquidació. La consellera Dolors Carmona, de fet, ha remarcat que “ja no ho estàvem en el format de la gestió del pressupost”. Ha remarcat que ha de ser “una eina de planificació en la qual s’ha de tenir en compte el projectes que es volen dur a terme dins d’un període concret”. A més a més, ha afegit que aquesta planificació, així com la transparència, no s’ha portat de forma adequada. “Ens trobem amb una liquidació pressupostària que no arriba al 100%, amb uns reconduïts que modifiquen el que és la base del pressupost, per tant, es perd l’essència d’un pressupost anual”, ha afirmat Carmona.

Comentaris (17)

Trending