Comencen els set mesos d’obres a Prat de la Creu

Les tasques serviran per millorar les voravies i, a més, per instal·lar una nova fase de la xarxa de calor de FEDA que donarà un servei equivalent al consum de 785 llars

Presentació de les obres al carrer Prat de la Creu.
Presentació de les obres al carrer Prat de la Creu. Pilar Candel

La primera fase de les obres de millorar del carrer Prat de la Creu, a Andorra la Vella, s’han començat aquest dilluns. Tindran una durada de set mesos i, a més de servir per renovar les voravies, s’instal·larà una nova secció de la xarxa de calor que FEDA està habilitant a la capital. El servei de calefacció abastirà a l’equivalent a 785 llars i ajudarà a estalviar fins a 100.000 tones d’emissions a l’any, que és el que poden arribar a contaminar 2.500 vehicles circulant pel país durant el mateix període.

Aquest dilluns s’ha començat a senyalitzar l’inici de les obres al carrer Prat de la Creu i ben aviat es començarà amb els treballs pròpiament dits. Les afectacions al trànsit, com ja s’havia indicat amb anterioritat, haurien de ser mínimes. Malgrat això, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha demanat als veïns que “tinguin paciència i siguin comprensius”. Són uns treballs que s’allargaran. Almenys set mesos. I per molt que s’hagi intentat que no s’envaeixi la calçada, en alguna ocasió que altra serà necessari. Principalment, aquesta fase s’allargarà des de Novotel, fins a la rotonda de Govern.

“Per nosaltres és un element molt important el preu, les condicions de l’energia, i amb una visibilitat que tot això no s’arregli ràpidament, amb la incertesa actual, aquestes obres cada dia tenen més sentit”

Aquest projecte, ha assenyalat Marsol, estava previst per fer-se al 2023, sobretot a nivell pressupostari. Però, amb la proposta de FEDA de fer tasca conjunta i aprofitar una obra per fer l’altra, es va decidir avançar. “Per economia hem decidit fer-ho així, i la veritat és que val la pena”, ha afirmat la cònsol. En aquest sentit, el director general de la parapública, Albert Moles, ha indicat que “per nosaltres és un element molt important el preu, les condicions de l’energia, i amb una visibilitat que tot això no s’arregli ràpidament, amb la incertesa actual, aquestes obres cada dia tenen més sentit”.

D’una banda, pel que fa a l’embelliment de la voravia, s’ha començat per talar alguns arbres, que ja no estaven en les millors condicions i que dificultaven la instal·lació de la xarxa de calor. Però la cònsol ha assegurat que se’n col·locaran de nous amb unes cubetes especials perquè es puguin desenvolupar molt millor. El carrer, sobretot el paviment actual, té aproximadament 30 anys, “ja ha fet el seu servei”. Ara s’ha optat per un material granític i unes jardineres en forma de banc, a més de millorar l’enllumenat. Aquesta és una primera fase que es portarà a terme a la part dreta del carrer, en direcció cap a la rotonda de Govern. En el cas de l’altra voravia, de moment, no està previst, però s’acabarà equiparant en el futur. Pel que fa a la velocitat, s’ha demanat que hi hagi un canvi, i que es redueixi fins a 30 màxim, “és una zona molt urbana”. Amb tot el que es farà, Marsol ha assegurat que “s’hi farà un canvi espectacular a nivell d’imatge exterior”.

WhatsApp Image 2022 07 11 at 11.04.23 AM
 

L’altre aspecte d’aquestes obres a Prat de la Creu serà la instal·lació de la xarxa de calor de FEDA, alimentada pel centre de valorització de la Comella. Amb aquesta fase, ha indicat Moles, es donarà per acabat pràcticament el projecte inicial que es tenia, “i ens permetrà utilitzar la major part de l’energia que recuperem des del centre valorització”. Concretament, amb aquesta infraestructura nova, s’abastiran 780 llars, ha assenyalat el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé. “És una obra que, tant per edificis vells com per nous, estem fent que no acabin consumint energia elèctrica o calefacció”, ha explicat Moles. Principalment, es tracta d’una forma d’estalvi econòmic per als veïns d’aquestes llars.

Però, sobretot, Travé ha volgut d’estacar l’estalvi a nivell d’emissions de CO2, que es reduirà en 100.000 tones a l’any, ja que “són sistemes molt més eficients que els tradicionals de calefacció”. Això no treu que es tracta d’una obra complexa, “estem al mig del carrer i estem molestant la circulació, però els resultats comporten uns serveis que són molts demandats per la ciutadania”. De fet, el projecte de xarxa de calor a Andorra la Vella, començat al 2019, que suma ja més de 3,3 quilòmetres de canalitzacions. El carrer Prat de la Creu són, aproximadament, 800 metres. En total, hi ha mil llars que ja se’n beneficien d’aquest servei, i es rondaran les 1800 en finalitzar aquesta fase. FEDA ha aportat un pressupost d’1,7 milions d’euros.

 

Comentaris (12)

Trending