Casi Arajol recorda amb nostàlgia les antigues festes majors en el pregó d’Andorra la Vella

El polifacètic i carismàtic fill de cal Cisco de Sans tanca el seu discurs afirmant que aquestes activitats "no s'han de veure, s'han de viure"

Comentaris

Casi Arajol durant el seu discurs al balcó del comú d'Andorra la Vella.
Casi Arajol durant el seu discurs al balcó del comú d'Andorra la Vella. SFGA/CARLES ESTEVE

Casi Arajol ha obert la festa major d'Andorra la Vella amb un pregó on ha recordat les antigues celebracions. Ha tancat la seva intervenció afirmant que "la festa major no s'ha de veure, s'ha de viure". L'Esbart Dansaire d'Andorra la Vella ha ballat la 'Dansa del Pregó', la coreografia creada el 2019.

Arajol ha iniciat la seva intervenció assegurant que, amb 90 anys havia somiat moltes coses però mai que "parlaria davant d'un públic tan com aquest". Ha destacat que les festes majors d'abans servien per reunir un cop a l'any les famílies "al voltant d'una taula ben guarnida i d'uns moments de joia i diversió".

Ha lamentat que s'hagin perdut balls com el del fanalet i la toia. "Semblaria ser que el del fanalet es fa a Ordino", ha afegit per recordar quan hi havia llotges (palcos) "des de cal Molines fins al final de cal Cintet" i "la plaça Príncep Benlloch tancada com una pleta tancada amb boixos que anàvem a buscar a la font del Ribal, al rec de l'Obac".  Eren temps en què Andorra la Vella era quart i el 'palco' de la família Arajol estava situat on ara hi ha el restaurant Can Manel. "Allà s'hi reunien els pares, els avis, els convidats i els amics. I a la nit, sobretot, els pares i les tietes vigilaven els nois i les noies que no es passessin amb el ball del 'agarrao'". 

Ha volgut destacar d'aquella època el treball a la cuina de les mestresses de casa per preparar els àpats de festa major "una tradició que ara s'ha perdut amb tants restaurants". En el cas dels Arajol es podien reunir per dinar fins a trenta comensals per menjar "entremesos, canelons, pollastre, dolços sense oblidar els vins i els xampanys, el cafè, la copa i el puro". 

Nascut a cal Cisco de Sans, al barri antic d’Andorra la Vella, el 1933. Va anar al col·legi de les monges del davant de casa seva, abans de començar la maternal a Acs, on s’havien traslladat els seus pares. Va estudiar a la Seu d'Urgell, a Barcelona i va fer la carrera de veterinària a Saragossa. Ha treballat al departament d'Agricultura on va ser director, ha impulsat la Fira del Bestiar i ha sigut cap de Protocol i introductor d'ambaixadors a Govern. Molt actiu a les xarxes socials, és un aficional als llibres antics, especialment de temàtica andorrana i pirinenca, a la fotografia i a la gastronomia.

Per la seva part, el cònsol major d'Andorra la Vella, David Astrié ha valorat la diversitat dels actes "per a tots els públics" i ha fet una crida al seny i al civisme.

Comentaris (2)

Trending