El Carnaval d’Encamp es reactiva amb força (i humor) després de les limitacions pandèmiques

El Judici dels Contrabandistes aquesta tarda de diumenge o el concurs de carrosses han concentrat nombrosos assistents en una festivitat que, tot i els incidents haguts, el comú considera sota control

Un moment del Judici dels Contrabandistes, aquest diumenge.
Un moment del Judici dels Contrabandistes, aquest diumenge. COMÚ D'ENCAMP

El fet que els dos darrers anys la festa del Carnaval s’hagi pogut celebrar tot just a mitges ha fet que aquells que en són devots hagin sortit enguany a viure els actes amb més intensitat que mai. Amb més força i humor fins i tot que en edicions prepandèmiques. El Carnaval d’Encamp n’és un clar exemple. Enguany ha recuperat el tradicional Judici dels Contrabandistes després que l'any passat s’hagués de suspendre a causa de la pandèmia.

Malgrat que tant el comú com la colla de joves organitzadora els actes del Carnaval a Encamp hi han tret ferro i han assegurat que no hi han hagut incidents, també és cert que altres veïns han lamentat algunes de les situacions viscudes. L’alcohol, aquests dies, fa ‘molt mal’. De fet, hi ha hagut ciutadans que s’han queixat del consum d’alcohol protagonitzat per menors. La policia ha fet algunes intervencions, però s’ha mirat de ser tolerant tenint en compte que la crisi sanitària havia impedit viure la festa els dos darrers anys.

El Judici dels Contrabandistes o el concurs de carrosses han estat dos dels exemples de les ganes de gresca. Com és tradició, l’acte, el judici, ha començat amb la persecució de la colla de contrabandistes i el seu cabdill, ‘El Sis Dits’, pels carrers del poble. Aquests, carregats amb farcells, han intentat escapolir-se de la patrulla de carrabiners espanyols, però finalment han estat atrapats i portats a la plaça dels Arínsols, on se'ls ha realitzat l'esperat judici.

El tribunal andorrà, compost pel fiscal i el jutge, se les ha hagut de veure amb l'advocat dels pobres, que enguany representava ser l’actual cònsol menor d’Encamp, Jean Michel Rascagnères. També s’ha mencionat a altres personatges comunals, com el conseller de Turisme i Reactivació Econòmica, Nino Marot, o el conseller de Cultura i Afers Socials, David Cruz. A més, s’han tractat temes com l’aparcament a la capital, la taxa per gossos o la Covid. Després de fer diversos discursos en defensa dels contrabandistes, i gràcies a un feix de bitllets passats de sotamà, el defensor ha aconseguit convèncer al jutge perquè absolgués als encausats.

La cònsol ha assegurat que s’han desenvolupat “correctament, amb respecte i prudència. S’ho van passar bé i no hi va haver cap incident. El comportament va ser exemplar”

La cònsol major d’Encamp, Laura Mas, ha destacat que per ara el Carnaval d’Encamp està sent tot un èxit, “la gent l’està gaudint molt”. A més, ha matisat que ahir “es va batre el rècord de participació en les carrosses i comparses. Feia molt goig veure els carrers d’Encamp”. En total, hi van haver 15 inscripcions. 

Pel que fa a les activitats nocturnes, la cònsol ha assegurat que s’han desenvolupat “correctament, amb respecte i prudència. S’ho van passar bé i no hi va haver cap incident. El comportament va ser exemplar”. També ha matisat que tot i que per llei les activitats podien finalitzar a les cinc del matí, “es va decidir tancar a les tres per ser més prudents”

Els cònsols i el conseller de Cultura amb representants dels joves organitzadors.
Els cònsols i el conseller de Cultura amb representants dels joves organitzadors.

En relació amb les temàtiques tractades durant la representació del judici, la cònsol ha manifestat que des de la corporació s’ho prenen “amb humor, amb sàtira i amb esperit carnavalesc. Nosaltres estem encantats que sigui així, si no es fes, es perdria l’encant del Carnaval”

CONTROL DE LA NIT

D’altra banda, un dels membres de la Comissió d’Encamp, Raul Fernàndez, ha explicat que durant el Carnaval “hi ha quatre representacions i sempre intentem repartir les temàtiques dels àmbits polítics i socials de manera equitativa en les diferents actuacions. Critiquem a tothom i, fins i tot, ens critiquem a nosaltres mateixos”

Raul Fernàndez també ha destacat que des de la Comissió estaven “a favor d’acabar la festa de dissabte a les tres de la matinada. Al final, Andorra és un país que viu del turisme, i després dels dos anys de pandèmia, tampoc volem que se’ns en vagi de les mans. Estem d’acord en portar un control de la nit”

Els participants en l'acte al final, rebent el reconeixement del nombrós públic.
Els participants en l'acte al final, rebent el reconeixement del nombrós públic.
 

De cara als propers dies, el membre de la comissió ha recordat que encara queden activitats fortes, “com la famosa Ossa. Convidem a tothom a venir per gaudir de la representació. També esperem que vinguin autoritats polítiques nacionals, com ministres o el cap de Govern, tots seran benvinguts i hi haurà sàtira per a tothom”.  

En acabar el judici s'ha fet una botifarrada popular amb les botifarres extretes de la matança del porc duta a terme aquest matí. En total, s’han repartit més de 600 racions de botifarra blanca i negra que s’ha preparat a primera hora del matí pels voluntaris. 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending