L'aprovació de les subvencions d'Escaldes provoca un dur enfrontament entre majoria i oposició

Gili i Dolsa responen a les fortes crítiques de Vilanova sobre una manca de rigor, qualificant el seu discurs de "lamentable"

Comentaris

El comú d'Escaldes-Engordany ha celebrat sessió de comú aquest dijous.
El comú d'Escaldes-Engordany ha celebrat sessió de comú aquest dijous. Comú d'Escaldes-Engordany

El comú d'Escaldes-Engordany ha aprovat amb els vots en contra de l'oposició l'Ordinació de subvencions i bonificacions a empreses i autònoms en el marc de la pandèmia del SARS-CoV-2. El debat del text ha provocat un dur enfrontament entre majoria i oposició.

 

El conseller demòcrata Jordi Vilanova ha acusat a la majoria de manca de rigor en l'Ordinació perquè no s'han delimitat correctament els requisits dels sol·licitants Ha dit que cal ajudar el teixit empresarial "però de veritat, no amb uns llindars incomprensibles".

Vilanova ha exposat els neguits de la seva formació que passen pel fet que només hi hagi subvencions per a la guarda d'infants i no per altres activitats com les agències de viatge o els locals d'oci nocturn. Ha afirmat que la cònsol ha de vetllar per l'interés general i no pel d'uns quants. "No pot fer el que cregui més oportú amb els diners de tots". Al final de la seva intervenció ha demanat la retirada de l'Ordinacíó i que es tornés a redactar. "Excloure algú perquè no és dels teus és contraproduent. No hem pogut treballar en aquesta ordinació".

La cònsol major, Rosa Gili ha definit les paraules del conseller demòcrata de "xou en el seu estil"

El cònsol menor, Joaquím Dolsa ha indicat que Vilanova no havia entés res de les seves explicacions."La seva mà estesa només és per donar bufetades", ha manifestat. "Ha vingut amb el seu escrit fet a casa. Si jo hagués dit Sevilla, vostè hauria dit Albacete" i l'ha criticat per assistir a poques comissions. "Estant en un moment com aquest és important fer coses i sentir-lo dient que incomplint gairebé totes les lleis és inconcebible". Dolsa ha qualificat la intervenció de Vilanova de "lamentable". La cònsol major, Rosa Gili ha definit les paraules del conseller demòcrata de "xou en el seu estil". Ha comentat que "si té coses a dir-me, ja sap on tinc el meu despatx". Gili s'ha sentit ofesa per la intervenció de Vilanova "perquè gairebé ens ha acusat de prevaricar".

Des de l'oposició, Miquel Aleix ha defensat la necessitat de saber el destí dels diners públics. "No cal que es posin nerviosos perquè nosaltres exposem les nostres idees. Són dos posicionaments diferents però no cal que trenquin la relació entre la majoria i l'oposició".

Demòcrates insisteix en la necessitat de construir l'aparcament de l'Obac

Durant la sessió s'han aprovat per assentiment, l'ordinació tributària, la de modificació de l'ordinació sobre preus públics, i els romanents de crèdits pressupostaris de l'exercici 2019 a incorporar a l'exercici 2020. En el torn de preguntes, Gili ha reiterat que el projecte de l'aparcament de l'Obac no està descartat. "No hem renunciat però ho hem d'avaluar i estudiar molt bé i a fons. És una inversió de 13 o 15 milions d'euros". Per Aleix, "és un projecte vital per a la part alta d'Escaldes" i ha demanat si la majoria té la mateixa opinió. Dolsa ha manifestat que s'està en contactes amb la propietat però que abans calia fer un estudi. "És el segon projecte econòmic en la història del comú després del de Caldea i per això s'ha de treballar bé".

La majoria espera cobrir aviat la plaça de cap de Finances

En una altra intervenció, Dolsa ha justificat la no presentació de la memòria del pressupost en no disposar d'un cap de Finances en un departament on només hi ha una persona fixa. Ha afegit que ben aviat es cobrirà la plaça. Ha dit que es presentarà en breu tenint en compte que s'ha demanat uns informes al Tribunal de Comptes i que hi hagut la pandèmia i l'adaptació a unes normes comptables. "És un comú que mou un pressupost de 30 milions d'euros sense cap de Finances. Som l'únic comú que no en té. Des que vam arribar que no n'hi ha". Vilanova ha recordat que hi ha una assessora de Finances "i que podia haver col·laborat en la memòria del pressupost".

Dolsa ha replicat afirmant que "sort que tenim una assessora perquè en cas contrari no hauríem tingut ni pressupost". L'oposició havia acusat l'equip de Govern  d'estar incomplint la Llei de finances comunals de manera "flagrant i atemptant contra el dret d’informació, tant dels consellers de l’oposició com de tots els ciutadans".

En el darrer punt de l'ordre del dia, la cònsol major ha fet esment a l'afer de Casa Trenella. Després de mesos de diferències, les dues propietats van assolir un acord satisfactori per totes dues parts que permetrà, per una banda, tirar endavant sense més dilacions el projecte urbanístic d’un edifici a la zona antiga d’Engordany i, a la vegada, preservar la visió de l’històric immoble. El litigi havia provocat també tibantor entre l’actual majoria socialdemòcrata, llavors a la minoria, i l’antiga de Demòcrates.

Gili ha remarcat que l'obligació del comú era trobar una solució."Vam tenir diverses reunions amb els veïns. Es va tenir en compte el compliment de les normes urbanístiques per alliberar la façana de Casa Trenella. Així, per exemple, es van mancomunar els patis de llum".

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending