Aposta dels comuns per aprofitar la biomassa dels boscos i fer una millor neteja forestal

La reunió de cònsols impulsa un estudi per “saber com ho hem de fer”, amb un doble objectiu: reduir el risc d’incendis i donar sortida a un producte, com ara estelles, que la pot tenir al país

Bosc de Padern, a Anyós.
Bosc de Padern, a Anyós. ALTAVEU

Els comuns han acordat treballar conjuntament per una millor gestió forestal. La iniciativa persegueix dos objectius. Per un costat, aprofitar la biomassa existent a les zones boscoses del país. Per l’altra, netejar-les millor i, d’aquesta forma, minimitzar el risc d’incendis. Un primer pas per assolir aquesta fita serà l’encàrrec d’un estudi que analitzi quin aprofitament es pot fer de la massa existent al Principat.

La decisió s’ha pres en la reunió de cònsols celebrada aquest dimecres a Encamp. La mandatària d’aquesta parròquia, Laura Mas, ha posat en relleu el doble objectiu d’aquest acord conjunt. Per un costat, amb la vista posada al que s’ha viscut “als països veïns” amb els incendis de l’estiu, que admet que generen “preocupació”. Per això, es considera que cal fer un pas més en la neteja d’aquests terrenys.

Bosc d'Andorra

Relacionat

És possible un gran incendi a Andorra?

Per l’altre costat, es recorda quer ja existia un informe anterior que evidenciava que al país hi ha demanda del producte que es pot generar a través de la biomassa dels boscos, com ara les estelles per a calderes. “Ara hem de saber com ho podem fer”, ha comentat Mas. I és això un dels punts que haurà de determinar l’estudi que s’encarregarà els pròxims dies.

Al cap, però, ja hi ha alguna idea. Així ho ha indicat el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés. I és que ha recordat que amb la biomassa i les estelles es pot “crear energia”, tot posant en relleu l’actual context en aquest àmbit. També ha deixat clar que en cap moment es planteja una reducció de la despesa a l’hora de netejar boscos. Al contrari, “si cal, l’augmentarem”, tot posant en relleu que es podria arribar a més zones que aquelles en les quals actualment ja es treballa.

Per la seva banda, Mas ha avançat també que es farà “una campanya de comunicació i sensibilització”. Es vol explicar “per què és necessari fer aquesta neteja de boscos” i fer “pedagogia” perquè s’entengui” que “és una necessitat bàsica per a la natura i per evitar el risc d’incendis”.

PAS ENDAVANT PE RECUPERAR EL CLÍPOL

Un altre acord que s’ha tancat és la nova imatge que han de tenir en el futur tots els serveis de bus parroquial. Es recuperarà l’antiga i tradicional denominació: Clípol. En els pròxims dies s’ha de donar a conèixer com seran els vinils i la retolació.

Comentaris (4)

Trending