L’aplec de Canòlich postpandèmia supera les expectatives

Després d’un any sense la tradicional celebració, aquest dissabte s’ha recuperat el format habitual i des de primera hora del matí hi ha una afluència constant de pelegrins

Comentaris

Molta gent ja està acudint a recollir els pans beneïts.
Molta gent ja està acudint a recollir els pans beneïts. Bru Noya

L'aplec de Canòlich postpandèmia ha cobert totes les expectatives, fins i tot la del bon temps. Des de primera hora del matí d'aquest dissabte, el camí vell i el de Bixessarri han vist passar els pelegrins que han accedit al Santuari a peu. D'altres han optat per altres mitjans de transport com el cotxe, la bicicleta, la moto, o el bus que ha posat el comú gratuïtament i que ha fet el seu primer viatge des del centre del poble a les vuit del matí.

La sortida del primer bus a Canòlich ha coincidit amb l'aviada de coets, amb la primera missa del dia -aquesta a l'església parroquial-, i quan els participants a la pujada popular ja portaven una mitja hora de camí. Hi ha ganes de celebrar l'aplec després de les limitacions de l'any passat i ho demostra el fet que durant la setmana de portes obertes al Santuari hi hagin passat més de 500 visitants, i que les entrades per a les misses de les 10 i de les 12 s'exhaurissin ràpidament.

WhatsApp Image 2021 05 29 at 09.38.34
Pelegrins a la porta del santuari. Bru Noya

En previsió d'una gran afluència el comú ha encarregat 6.300 pans -300 més que l'any passat-, i per les mesures sanitàries el repartiment ha començat a dos quarts de deu, després de la benedicció de mossèn Pepe Chisvert,  en l'esplanada que hi ha al darrere del Santuari, en el lloc on es ballen les sardanes. L'església ha estat tancada i els fidels han pogut posar les espelmes en una zona habilitada al costat i protegida del vent i de la possible pluja, tot i que el dia ha començat amb sol i s'ha anat ennuvlant.

Tant el cònsol major, Josep Majoral, com el màxim responsable de la minoria, Cerni Cairat, han celebrat ja al santuari, que la diada s’hagi pogut retrobar de forma presencial. Això sí, amb les mesures escaients. Per a Majoral, Canòlich “és el dia més important per a la gent de Sant Julià”. “Molta gent, s’està fent molt esgraonat. S’està responent bé”, destacava el cònsol, que explicava que en menys de dues hores s’ha distribuït una quarta part dels pans disponibles. Cairat ha assegurat que “és il·lusionant que la gent torni a pujar” i “com a lauredià sento orgull” de poder a celebrar de manera presencial la festivitat. El cap de Govern, Xavier Espot ha assistit a la missa de les dotze.

Ha mostrat la seva satisfacció "perqué no només els temps ens acompanyi ja que els temps també ens acompanyen després de l'atzucac de l'any passat". Ha subratllar que actes com el d'aquest dissabte "són un clar exemple d'aquesta tornada a la realitat". La missa del migdia ha estat presidida per l'Arxiprest de les Valls, mossèn Ramon Sàrries

Comentaris

Trending