Andorra la Vella redueix el 50% l’energia nadalenca però manté tota la força del Poblet de Nadal

La parròquia alça el teló el 25 de novembre d’un certamen que considera “un referent” al sud dels Pirineus i que té aquest any un pressupost de 400.000 euros

Les casetes tradicionals del Poblet de Nadal ja tornen a fer acte de presència.
Les casetes tradicionals del Poblet de Nadal ja tornen a fer acte de presència. Toni Solanelles

Andorra la Vella preveu reduir a la meitat el consum d’energia nadalenca aquest any. Ho farà ajustant els horaris de funcionament de l’enllumenat i, sobretot, reduint de manera molt notable el número d’elements que es col·loquen a la via pública i, també, els indrets que estaran decorats. Això sí, el comú manté amb tota la força un Poblet de Nadal que alçarà el teló el 25 de novembre i tindrà uns 400.000 euros de pressupost. ‘Nadaliza’t’ és l’eslògan triat pel comú per a la present edició.

L’encesa nadalenca anirà del 25 de novembre fins al 10 de gener, una reducció significativa de pràcticament un mes. “No sols reduïm el número d’elements sinó també els dies d’encesa”, ha remarcat la cònsol major, Conxita Marsol, durant la presentació del Poblet de Nadal que, en essència, manté tot allò que oferia els darrers anys. Un canvi significatiu, potser, és el fet de traslladar la pista de patinatge de la zona de l’antiga caserna de bombers a la Plaça del Poble.

Marsol ha ressaltat que “el volem continuar fomentant (el mercat nadalenc) pel que representa pels turistes però també per a la gent del país, que genera il·lusió”. I per la dinamització comercial que suposa “per a la part alta de la parròquia”. Ara bé, la cònsol ha remarcat que “som molt conscients del context de la crisi energètica” i, per tant, “centrarem la il·luminació als eixos comercials, amb Riberaygua i travesseres incloses, al Poblet de Nadal i al centre històric”. La mandatària comunal admet que hi haurà algunes crítiques però també considera que la major part de la població és conscient de la situació com ho va ser, per altres raons, durant la pandèmia.

Conxita Marsol ha explicat que es reduiran d’un 80% els elements nadalencs. “Dels 360 motius de Nadal en penjarem només 60. Pel que a les estructures, normalment en penjàvem unes 80 i aquest any en penjarem vuit”. A més, quan vagi l’engalanament lumínic nadalenc, en aquells llocs on hi sigui, no funcionarà la resta de l’enllumenat públic. També es tancarà abans la il·luminació nadalenca. En general, es passarà de les 2 de les matinada a les 12. I pel que fa al sostre lumínic del Poblet de Nadal es passarà de tancar-lo a les 12 a fer-ho a les 10 de la nit.

POBLET

El Poblet de Nadal arriba a la setena edició. Marsol i el conseller de Cultura i de Promoció turística, Miquel Canturri, n’han donat aquest migdia alguns dels detalls. El Poblet de Nadal torna amb els elements identitaris que el caracteritzen, com les escenografies; l’obertura del Mercat de Nadal amb més de 40 paradetes d’artesania creativa i gastronomia; la posada en marxa de l’Oficina de Correus Màgica; i la programació de sis espectacles itinerants de gran format que desfilaran per l’eix comercial (cada dissabte a 2/4 de 7 de la tarda, a banda de l’espectacle inaugural el divendres 25 de novembre; i el dimecres 7 de de desembre).

La desfilada d’un gran os de peluix per l’avinguda Meritxell donarà el tret de sortida a l’edició d’enguany del Poblet. Serà el 25 de novembre a 2/4 de 7 la tarda. Una mica abans s’haurà fet l’acte oficial d’encesa de la il·luminació nadalenca dels carrers de la capital. L’encesa es farà de manera conjunta entre Andorra la Vella i Escaldes. A banda de l’espectacle de gran format De peluix, l’obertura del mercat i un doble castell de focs completaran la inauguració del Poblet de Nadal.

Per segon any consecutiu, el Mercat de Nadal de la Plaça del Poble incorpora el Neret after shopping, un gran espai gastronòmic amb presència de restaurants del país i de tipus chill-out a l’aire lliure, que oferirà la possibilitat de fer un mos, prendre alguna cosa i alhora escoltar música en directe, amb una quarantena de propostes de grups nacionals que actuaran en un petit escenari construït per a l’ocasió. Enguany, a més, el Neret after shopping incorpora el programa ‘El cuiner convidat’: durant els caps de setmana del Poblet diversos xefs del país participaran amb les seves especialitats en forma de tapa nadalenca.

52499555565 9979b82230 o
Conxita Marsol i Miquel Canturri durant la presentació de les activitats del Poblet de Nadal. | TONY LARA / COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

El Mercat de Nadal de la Plaça del Poble incorporarà per primera vegada la pista de patinatge sobre gel sintètic per al infants. El públic infantil tindrà, de fet, un protagonisme destacat en aquest espai. L’Oficina de Correus Màgica, que enguany també es trasllada a la plaça del Poble, és l’espai on els infants podran dipositar les seves cartes adreçades tant al Pare Noel com als Reigs Mags de l’Orient. També a la plaça estarà instal·lat el tió, que es farà cagar els dies previs al Nadal, i es programaran activitats infantils a la glorieta el cap de setmana al Talleret dels menairons (més de 25 micropropostes per a infants de 4 a 7 anys com conta-contes, teatre, música i dansa). A les hores que no hi hagi activitat a la glorieta, a més, es donarà la possibilitat de gaudir de manera gratuïta de l’experiència immersiva de realitat virtual Entre núvols, que tan bona acceptació va tenir durant la Fira d’Andorra la Vella.

Els infants, per últim, també tindran un espai per exclusiu a la plaça de l’antiga caserna de Bombers on s’instal·larà el Parc de Nadal, amb un carrusel i un trenet. Els infants de la parròquia de 2 a 8 anys rebran tiquets per pujar-hi de franc, gentilesa dels menairons d’Andorra la Vella. Un dels al·licients per a tota la família serà, de nou, El Joc dels menairons, on caldrà descobrir on s’amaguen pels carrers de la parròquia cinc éssers màgics, a partir de les pistes i els mapes que es podran recollir a l’Oficina de turisme de la Rotonda o al punt d’informació del mercat.

La parròquia, a més, es vesteix de Nadal amb més d’una desena de Magic selfies, els escenaris entranyables perquè tothom es pugui fer fotos i compartir-les a les xarxes. En aquesta edició, a més, la plaça Guillemó esdevindrà un dels punts importants que concentrarà un grapat d’aquests espais decorats en l’anomenat Museu del selfie de Nadal.

Comentaris (5)

Trending