Andorra la Vella impulsarà una quarantena de pisos de lloguer assequible a Santa Coloma

El projecte a Ciutat de Valls, que també té aquest objectiu, es posarà en marxa amb la finalització dels estudis després de concretar amb els propietaris com es durà a terme la urbanització

Una imatge del carrer del Cedre.
Una imatge del carrer del Cedre. arxiu

Fins a una quarantena de pisos de lloguer assequible podrien ser una realitat a Santa Coloma, a la zona del Cedre. Així ho ha anunciat aquest dilluns la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, durant la presentació, precisament, de la continuïtat dels estudis de les mateixes característiques d’un projecte a Ciutat de Valls. Precisament en aquest darrer cas s’ha dut a terme una modificació del Pla d’urbanisme (POUP) després de concretar amb els propietaris com es durà a terme la urbanització a la zona.

Als 44 habitatges que s’espera poder projectar a Ciutat de Valls s’ha de sumar una quarantena més a Santa Coloma. Aquest darrer projecte, de fet, Marsol s’ha mostrat segura que es podrà dur a terme de forma relativament ràpida. L’edifici, concretament, té les bases construïdes i ja té un aparcament que es posarà en marxa aviat. El que cal concretar, segons la cònsol major, és la metodologia per la qual es portarà a terme, si és mitjançant concessió o és el mateix comú qui construeix i arrenda els pisos que es podran instal·lar a la zona. Es preveu que puguin ser intergeneracionals, “amb adequacions per a diferents tipus de famílies i persones”.

Aquest aparcament a Santa Coloma, que serà la base de l’edifici, s’ha pactat que pugui tenir entrada i es posarà en marxa aviat. Amb tot, aquest pàrquing serà el que facilitarà poder construir els pisos a sobre, en alçada, que es vol que siguin sí o sí, de lloguer a preu regulat. Les previsions són favorables, i s’espera poder començar les obres a l’estiu del 2023, “si tot va bé”. Econòmicament, en una primera aproximació que encara s’ha de concretar, Marsol ha assenyalat que podia tenir un cost de 8 milions d’euros.

“Ho veiem positiu perquè es reduirà l’edificabilitat, i també hi haurà menys impacte mediambiental i visual, també hi haurà un vial més que no servia per facilitar la connexió de la parròquia i ens fa entendre que el projecte serà més sostenible”, ha indicat Marsol

D’altra banda, pel que fa a l’edifici al carrer Mestre Xavier Plana, s’ha endarrerit després que els privats que construiran als voltants tinguessin dubtes sobre els vials i els accessos a la zona. Per tant, l’oportunitat de poder construir els pisos trontollava. Malgrat això, aquest dilluns s’ha aprovat de forma provisional una modificació del POUP corresponent a aquesta unitat d’actuació. D’aquesta manera, segons ha assenyalat Marsol, hi haurà una part que es preveia a la zona alta que no es construirà, i es reduirà a fer habitatges plurifamiliars a la part més baixa. “Ho veiem positiu perquè es reduirà l’edificabilitat, i també hi haurà menys impacte mediambiental i visual, també hi haurà un vial més que no servia per facilitar la connexió de la parròquia i ens fa entendre que el projecte serà més sostenible”, ha indicat Marsol.

Pel que fa als terminis d’aquest segon projecte, al mes de gener s’han de tornar a engegar els estudis que s’havien paralitzat a causa d’aquest procés, per tal de veure quina és la forma més factible de portar-ho endavant. També es barallen les dues opcions, concessió o directament el comú, tot i que la cònsol ha assenyalat que es decanten per la primera. A més, tenint en compte que es depèn directament de la construcció de la urbanització dels voltants, aquest edifici trigarà més que el del Cedre a poder estar enllestit. Marsol, però, ha indicat que es tindran gairebé un centenar més d’habitatges en un període de dos a tres anys.

Així mateix, pel que fa a les diferents modalitats, Marsol ha assegurat que el comú té la capacitat per poder assumir els dos projectes. Malgrat això, les intencions són de poder fer “les concessions en unes condicions bones”. Sobretot, pel que fa al projecte de Ciutat de Valls, el primer pas serà convocar el concurs, i el comú assumirà la construcció en cas que no funcioni. “Tenim moltes possibilitats a sobre la taula”, ha remarcat la cònsol.

Des de la minoria, la consellera socialdemòcrata Dolors Carmona ha remarcat que “nosaltres el que volem és que això sigui immediat, i pensem que es podrà agilitzar amb el termini més curt possible”. Per tant, l’oposició ha rebut amb bons ulls els projectes i ha remarcat que “cal valorar quin model de gestió és més interessant pel comú i prendre una decisió veient totes les implicacions que representa”. A més, Carmona ha indicat que esperen que siguin pisos “que es posin al mercat de lloguer i que tothom hi pugui optar amb les condicions que els regulin”.

Comentaris (8)

Trending