Andorra la Vella anuncia un ambiciós pla per transformar de dalt a baix Prada Ramon en tres anys

La inversió pública -gràcies en part a un acord entre el comú i Andorra Telecom- que farà per a vianants els carrers Sant Esteve i Callaueta i la injecció privada amb obres que s’han d’iniciar en breu al Fener i al Centre Comercial Andorrà haurien de suposar un revulsiu per a la zona de Riberaygua

Els dos cònsols de la capital, Conxita Marsol i David Astrié, passejant pel carrer Sant Esteve, en plenes obres.
Els dos cònsols de la capital, Conxita Marsol i David Astrié, passejant pel carrer Sant Esteve, en plenes obres. tony lara / comú d'andorra la vella

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha anunciat aquest matí un ambiciós pla, amb inversió pública però també privada, que en un termini d’entre tres i quatre anys hauria de transformar de dalt a baix tota la zona de Prada Ramon, des del carrer de la Unió fins a l’antiga estació d’autobusos amb la delimitació de les avingudes Meritxell i Tarragona a banda i banda i el carrer Riberaygua com a espina dorsal amb les seves travesseres. Dues d’aquestes, els carrers Sant Esteve i sobretot Callaueta, passaran a ser per a vianants.

Marsol ha explicat que després de les actuacions fetes en altres zones de la parròquia, des de l’esmentada avinguda Meritxell fins a Santa Coloma passant per altres indrets, “ara toca obrir-nos cap a Riberaygua i travesseres o Prada Ramon”. En part, també, per l’acord que ha donat ja definitivament per tancat amb Andorra Telecom en relació amb els espais que inicialment estaven destinats a ‘The Cloud’ i també pels canvis que en els propers anys, però que en principi s’han de començar a visualitzar amb l’inici d’obres, experimentarà l’aparcament del Fener i el passatge Biscariet gràcies a la iniciativa privada.

En tota la zona la velocitat es limitarà a 30 quilòmetre l’hora i es crearan unes illetes alçades per contribuir a frenar encara més els vehicles

La cònsol ha apuntat una per una unes quantes desenes d’actuacions que, des del comú, han de suposar la injecció d’un milió d’euros. Hi ha molts aspectes que encara s’han d’acabar de definir, com per exemple, el sentit de circulació de Riberaygua, que en un temps podria canviar. El que sí que sembla evident és que el trànsit rodat, per aquells punts que es permeti, tindrà limitada la velocitat a 30 quilòmetres l’hora com a molt i, a més, es construiran illetes alçades en la confluència de les principals vies de la zona per afavorir, justament, l’alentiment de la marxa.

I és que segons Marsol no només es tracta de la dinamització comercial de la zona, que també i especialment, sinó que també es vol pacificar tot aquest espai de la parròquia per tal que les persones que hi viuen puguin guanyar en qualitat de vida. D’aquí, per exemple, que una vegada s’acabin els treballs d’ampliació de voravies al carrer Sant Esteve es faci durant tres mesos una prova pilot per confirmar que el carrer pot ser estrictament per a vianants. També es transformarà el carrer Callaueta, amb una inversió de 390.000 euros que s’ha d’aprovar aquest dijous, en un espai “per a terrasses amb una il·luminació al centre del carrer i un paviment de granit”. Aquest eix ha d’esdevenir un dels pulmons de la zona.

Espai ‘The Cloud’

Marsol ha afirmat que a manca de tancar un parell de serrells menors, l’acord amb Andorra Telecom sobre els espais de ‘The Cloud’ ja està tancat. El futur edifici comercial de la companyia englobarà la sala d’exposicions de Govern, que quedarà a la cara més propera a l’avinguda Meritxell. La seu comercial, la construcció del a qual encara trigarà a iniciar-se, revestirà l’actual edifici de serveis i es menjarà una mica d’espai de l’actual plaça ‘de les lletres’ i el jardí vertical. Més o menys, el futur immoble anirà fins a l’actual pontet. Al cantó del carrer Sant Salvador és on hi haurà l’accés per als clients.

Marsol afirma que l’actual plaça al ‘The Cloud’, en un espai que s’ha de convertir en “el centre neuràlgic de la parròquia i el país”, ja ha contribuït a donar una millor entrada a Riberaygua

La cònsol ha explica que l’obertura de la plaça actual ja ha servit, “ens ho han dit els comerciants mateix”, per obrir Riberaygua. “Ha de ser el centre neuràlgic de la parròquia i de tot el país”, ha arribat a afirmar Marsol, que ha explicat que el fet que la seu comercial d’Andorra Telecom rebi 100.000 visites anuals haurà de tenir impacte positiu en la zona. D’espai públic obert en quedarà un miler de metres quadrats pel costat de Meritxell i uns 1.700 metres quadrats just a l’altre cantó.

La zona de ‘The Cloud’ quedarà reforçada com la porta principal a Riberaygua i travesseres, una ‘zona 30’, com ha dit Marsol, pel límit de velocitat que, com s’ha dit, s’establirà en aquells carrers on hi pugui haver circulació. Hi ha qüestions en relació a la distribució dels carrers Joan Maragall o Sardana que s’hauran d’anar veient a mida que avancin els treballs, que s’aniran fent de manera gradual però ja ben aviat. Per exemple, l’actuació al carrer Callaueta es projecta del 18 de gener al 26 de març. “Ho volíem fer més tard, però veient la situació de la pandèmia” i les dificultats econòmiques que hi pot haver, es tira ja endavant per anar donant feina i “així quan a finals de març o primers d’abril, quan sembla que la situació ja pot estar més clara” sobretot en relació a l’afluència de visitants la feina ja estigui feta.

Fener i passatge Biscariet

Marsol ha destacat el fet que es tracti d’un “pla público-privat, que no sol ser gaire habitual aquí a Andorra” però que “demostra que es creu en la parròquia, que els inversors hi creuen tot i aquests moments de pandèmia”. Així, la cònsol major d’Andorra la Vella ha afirmat que el comú ja ha lliurat totes les autoritzacions pertinents perquè puguin començar, quan els promotors privats ho creguin, dues grans actuacions. D’una banda, la construcció d’un centre comercial a l’actual aparcament del Fener. Quan s’acabi el projecte, que engloba 22.000 metres quadrats, es disposarà de 800 places soterrades d’estacionament, una part de les quals “seran de rotació”.

Simulació de com quedarà al passatge Biscariet.
Simulació de com quedarà al passatge Biscariet.

La cònsol s’ha mostrat convençuda que les obres s’iniciaran el proper mes de febrer però en tractar-se d’una inversió privada ha estat molt cautelosa, especialment a l’hora de citar la injecció econòmica que s’hi pugui fer i, també, la tipologia de construcció que s’hi acabi fent. Fa molt temps els impulsors del projecte tenien al cap convertir la zona en un símil de ‘La Roca Village’ encara que el projecte hauria anat evolucionant.

La cònsol considera que els projectes privats “demostren que es creu en la parròquia, que els inversors hi creuen tot i aquests moments de pandèmia” i que ajudaran a crear o mantenir llocs de treball

L’altra gran inversió privada que també s’hauria d’iniciar en breu és la transformació del passatge Biscariet. Es canviarà el paviment, que serà igual que el de l’avinguda Meritxell per simbolitzar la continuïtat, i es descobrirà parcialment l’espai. Però només parcialment perquè “per qüestions estructurals” la propietat privada necessita que hi hagi un lligam entre les plantes superiors -els immobles creixeran en alçada un parell de plantes- i alhora tota l’actuació, que portarà mesos de feina, es vol realitzar mantenint el centre comercial obert.

“Davant l’interès general i el fet que hi treballen quatre-centes persones”, Marsol considera que era de rebut fer algunes concessions, com per exemple que no s’hagi d’obrir el carrer del tot, encara que “avui per avui és com una plaça coberta que agrada molt als ciutadans”. A més, l’actual sostre sí que s’elevarà i una mica més amunt de l’actual sostre del passatge s’hi farà un parc infantil que quedarà de titularitat pública.

En fi, que si els auguris de Marsol i el seu equip, i si la inversió privada no s’atura, Prada Ramon hauria de canviar de dalt a baix des d’ara i fins al 2025. Si es fa el que s’ha anunciat, seria girar l’indret com si d’un mitjó es tractés. I, d’entrada, per a bé. Per a molt bé.

Comentaris (6)

Trending