Els agents de circulació ‘es rebel·len’ contra els canvis legislatius que preparen els comuns

El fet que no se’ls donin instruments per retenir ciutadans que eventualment siguin enxampats en flagrant delicte i que se’ls equipari a qualsevol altre funcionari indigna els uniformats comunals

Inici del curs de capacitació, aquest dilluns.
Inici del curs de capacitació, aquest dilluns. COMÚ DE LA MASSANA

Els canvis que els comuns estan ultimant a la Llei dels agents de circulació -que haurien d’articular via una proposició legislativa que almenys hauria d’entrar a tràmit parlamentari abans n acabi l’any- no agrada gens els funcionaris dels serveis comunals, que consideren que la modificació no els dóna prou eines per protegir-se i, alhora, els resta competències, els treu rellevància equiparant-los a la resta de funcionaris comunals.

La comissió interparroquial té el text molt avançat. I la qüestió s’ha tractat també en alguna reunió de cònsols. Els comuns estarien fent ja les últimes lectures a la proposició abans de donar-hi el vist-i-plau definitiu i enviar-la cap al Consell General. Els agents de circulació, segons les fonts consultades, no haurien estat consultats en cap moment. Tot just si s’ha comunicat algun dels punts a algun comandament puntualment. I això s’està rebent com un menyscabament per part dels funcionaris.

Els agents temen que se’ls redueixin algunes prerrogatives. I, de fet, amb la voluntat d’agilitar certes qüestions, la proposició de llei o incorpora literalment articles calcats de la Llei de Funció Pública o es remet a aquesta per equiparar del tot els agents de circulació a els altres funcionaris comunals. Per exemple en matèria de sancions, en què es feien diferències en funció de si s’era uniformat o no i aquesta distinció els cònsols l’han volgut abolir.

NI AUTORITAT NI EINES REPRESSORES

Si no hi ha canvis, i no es preveuen, en el text que està ja molt avançat, l’articulat que hi ha damunt la taula no estableix de forma inequívoca que els agents de circulació són agents de l’autoritat. Tenen certa autoritat en algunes qüestions però el reconeixement legal com a tal no el tenen. No hi ha aquesta voluntat. Alhora, els comuns també han declinat donar eines de naturalesa repressora els agents de circulació.

Un grup d'agents de circulació en una imatge d'arxiu.

Relacionat

Els comuns promouran un canvi legal perquè els agents de circulació puguin dur càmeres de seguretat

Per a una millor protecció, i davant la proliferació de conductes violentes en la societat que tot sovint repercuteixen en els agents agents, els funcionaris haurien reclamat que la llei els reconegués mitjans coercitius, almenys, per poder retenir persones que puguin tenir un comportament anòmal. Aquest extrem, però, també s’hauria deixat fora del text. I l’únic que sí que s’autoritzarà via disposició addicional que modificarà la Llei de seguretat pública és que els agents de circulació puguin incorporar en el seu uniforme càmeres de seguretat que podran activar en cas de conflicte per tal de registrar qualsevol actuació i així enregistrar tant el que ells fan com el que faci un tercer. Si són objecte d’una agressió, per exemple, quedaria gravat.

Tot plegat porta a pensar als agents que se’ls està menysvalorant i hi ha sectors professionals que s’estan preparant per mobilitzar-se i reclamar el que consideren que és seu. De fet, en funció de com quedi el text, la rebel·lió pot arribar a ser notòria. Hores d’ara, segons algunes fonts, no es descarta que la modificació de la llei sigui finalment el detonador per a la reactivació d’un sindicat que torni a aglutinar, com ja havia passat, un sindicats dels agents de circulació.Curs de capacitació per a nous agents

Set aspirants a agent de circulació han començat aquest matí el curs bàsic de capacitació. Un cop l’hagin superat, hauran de passar un any de prova per, finalment, jurar el càrrec com agents de circulació. En aquesta desena promoció hi ha set candidats: quatre d’Andorra la Vella, dos d’Encamp i un d’Ordino. El curs tindrà una durada de nou setmanes, amb un total de sis hores diàries. La presidenta de la subcomissió interparroquial, la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa, ha donat la benvinguda als aspirants, remarcant la important tasca de servei públic dels agents de circulació i agraint la constant feina d’actualització dels formadors “que a més d’ensenyar als futurs agents les normatives i reglaments també els imparteixen classes d’història del servei, com intervenir en cas d’accident o de qualsevol incidència, però també els transmetran com tenir una actitud adequada a cada moment, saber reaccionar i ajudar els ciutadans en allò que calgui”. Les classes han començat aquest dilluns, amb una introducció a la història del Servei de Circulació Comunal. 

Comentaris (17)

Trending