Acció comunal conjunta per conscienciar sobre l’ús responsable de l’aigua

Totes les parròquies posaran en marxa una campanya per arribar a la població i, d’aquesta manera, haver d’evitar mesures més dràstiques en cas de donar-se situacions més extremes

Un instant de la reunió de cònsols celebrada a Andorra la Vella.
Un instant de la reunió de cònsols celebrada a Andorra la Vella. Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

Les reserves d’aigua del país, de moment, no perillen. Malgrat això, durant la reunió de cònsols celebrada aquest dimarts, totes les parròquies han acordat emprendre una acció conjunta per tal de conscienciar a la ciutadania sobre l’ús responsable. L’objectiu, i observant que la situació de sequera podria ser més extrema de cara a l’estiu, és poder evitar que s’hi hagin de prendre mesures més dràstiques, com certes restriccions.

El cònsol major d’Andorra la Vella, parròquia que ha acollit la reunió, David Astrié, ha assenyalat que en cap cas es vol generar alarma, “els dipòsits tenen suficient aigua per a abastir tota la població”. De fet, l’Altaveu avançava aquesta situació, remarcant, però, que els comuns estan alerta per si aquestes reserves baixen de forma considerable. Per tal d’evitar arribar a aquesta situació, Astrié ha explicat que es posarà en marxa una campanya de sensibilització sobre l’ús responsable, “per evitar que s’hagin d’aplicar mesures més dràstiques”.

La competència en matèria de distribució d’aigua és comunal i, per tant, Astrié ha remarcat que “és nostra la responsabilitat de veure quines mesures estan al nostre abast sobre el seu ús racional”. Per tant, aquestes accions més dràstiques arribarien, també, en situacions més extremes, “com si mai arriba la sequera”. Però, de moment, “volem anticipar-nos d’alguna manera i difondre el missatge de consciència i responsabilitat de l’ús de l’aigua”.

Una zona del riu Madriu.

Relacionat

Sense perill, de moment, per les reserves d’aigua, però amb l’alerta posada

Els missatges que es llançaran s’han d’acabar de treballar de forma conjunta entre els tècnics dels diferents comuns. Amb tot, Astrié ha assenyalat que es vehicularan “des d’una anàlisi de dades, i sempre fent palès que l’administració ha de jugar un rol exemplar”. Per aquest motiu, s’ha posat sobre la taula el fet que són diverses les parròquies que han començat campanyes dirigides a l’eficiència de les xarxes, tal com anunciava aquest dilluns la Massana, o com fa temps que realitza Andorra la Vella. “Tot això requereix d’inversions que són necessàries, perquè cada cop l’aigua disponible a les fonts i els torrents baixa més”, ha indicat el cònsol.

Els tècnics començant amb el diagnòstic.

Relacionat

El comú de la Massana enceta un pla de xoc per detectar possibles fuites d’aigua

Aquests esforços comunals, segons Astrié, pot arribar un moment en el qual no siguin suficients. Per aquest motiu es vol inculcar a la ciutadania el missatge d’estalvi i de reducció de consum final d’aigua. “S’ha de prendre consciència que cada cop hi ha menys aigua i que s’hi destina uns diners a tractar-a i que, per tant, no s’ha de malbaratar, perquè al final ens haurem de plantejar buscar d’altres fonts”.

Comentaris (8)

Trending