El comú de la Massana enceta un pla de xoc per detectar possibles fuites d’aigua

Amb l’objectiu de millorar l’eficiència de la xarxa es va començar una diagnosi dels recursos hídrics que ha evidenciat la urgència de dur a terme diverses accions

Els tècnics començant amb el diagnòstic.
Els tècnics començant amb el diagnòstic. Comú de la Massana

L’any passat, el comú de la Massana va encarregar una diagnosi dels recursos hídrics, amb l’objectiu de millorar l’eficiència de la xarxa. L’informe tècnic evidenciava la urgència de portar a terme diverses accions que s’han planificat en fases. L’actuació més urgent consisteix en detectar possibles fuites d’aigua, i ja s’ha donat el tret de sortida.

Aquest pla de xoc ha començat amb un tècnic especialista en auscultació de xarxes que està portant a terme un minuciós treball de detecció de fuites al llarg dels 65 quilòmetres de canonades, equipat amb un geòfon i un correlador. “Vaig revisant tota la xarxa per detectar fuites, una feina molt complexa i que requereix molta precisió sobretot aquí a la Massana degut a l’alta pressió de l’aigua, que provoca molt soroll a la canonada i dificulta la localització”, explica l’expert, Jose Mompó.

La cònsol menor, Eva Sansa, ha seguit de prop les tasques que ha destacat com a “molt importants per poder reparar possibles fuites i aconseguir un estalvi d’aigua, sobretot tenint en compte que, segons les previsions, ens esperen uns mesos d’intensa sequera”. A banda d’això i altres accions, com la sectorització de la xarxa o la implantació d’un sistema de telegestió, Sansa afirma que també és imprescindible racionalitzar el consum d’aigua tant pel que fa al consum individual com d’establiments turístics i comercials.

Dies enrere, Sansa assegurava a l’Altaveu que, de moment, a la Massana no perillen les reserves d’aigua. Malgrat això, la cònsol menor ha remarcat que “a causa de les altes temperatures estem tenint un procés de desgel abans d’hora i això, sumat a la falta de pluges, pot provocar una disminució destacada dels recursos hídrics”.

El pla de millora s’ha elaborat a quinze anys vista i contempla com a gran inversió el desdoblament de la xarxa, ja que actualment està configurada amb el sistema d’aresta de peix, amb un únic canal principal, amb ramificacions. Amb el desdoblament s’evitaria que quan hi hagi una incidència important afecti tota la xarxa.

Etiquetes

Comentaris

Trending