Afers Socials reconeix mancances a la Gavernera i pretén impulsar un canvi d’orientació al servei

La nova direcció mirarà de promoure nous protocols que siguin més entenedors i simples per als pares i que facilitin que la tasca dels educadors sigui més reconeixible 

-
-

Que al centre d’acollida d’infants (CAI) de la Gavernera, fins a dia d’avui, hi ha mancances de tot tipus és una evidència. Fins els responsables d’Afers Socials admeten ser conscients “que hi ha hagut coses que eren millorables”. A partir d’aquí, els nous responsables tècnics del centre es marquen rebaixar la tensió existent especialment amb alguns interns i les seves famílies i canviar la manera de treballar. Nous protocols i la intenció de treure els infants del centre per recol·locar-los en pisos. Acabar amb la sensació d’orfenat per intentar crear veritables llars per als menors sota tutela de l’Estat.

Els assistents a la reunió convocada per la secretaria d’Estat d’Afers Socials han sortit majoritàriament satisfets de la trobada. També les fonts oficials governamentals consultades han assegurat que el contingut de la trobada ha estat positiu. Els pares assistents -segons el Govern faltaven els representants d’un sol intern; segons altres familiars, eren alguns més els absents tot i que fins i tot alguns dels que havien enviat una carta comunicant que no assistirien a la cita han acabat traient el nas a la reunió- s’han mostrat satisfets “de la nova orientació que se’ns ha anunciat que es vol donar” al CAI. Això sí, “caldrà veure si es tracta d’una voluntat real i a llarg termini o si estem davant d’una operació de maquillatge per calmar una situació molt sensible i complexa, amb moltes deficiències, just abans d’un procés electoral”.

El que sembla clar és que la predisposició de la nova direcció del centre per canviar les coses és total. Després de la renúncia de Iolanda Solà, la nova cap d’àrea del CAI és Aurembiaix Semis. Ja bregada al ministeri tot i la seva joventut i implicada en projectes relatives a persones tutelades, Semis, que ha causat una bona impressió a la majoria de pares, ha estat un dels quatre representants del ministeri, juntament amb la secretària d’Estat, Ester Fenoll; la coordinadora del departament, Mercè Pascual; i el cap d’àrea d’atenció a la infància i la joventut, Jordi Olivé.

La voluntat de la nova direcció de la Gavernera, a partir d’unes decisions acabades d’adoptar i que estan en una fase molt incipient de la seva definició i implementació, seria mirar de treure alguns dels infants -no s’ha aclarit edat ni tipologies d’usuaris- del centre cap a pisos, que tampoc no s’hauria concretat quins serien. Es voldria recrear un ambient més de llar, de domicili com el que podrien haver tingut els menors. I l’altra gran pota sobre on es vol sustentar la nova reorientació del CAI seria en la simplificació dels protocols en relació amb els pares o familiars. Es pretén millor la comunicació i, alhora, facilitar la comprensió de la feina que fan els educadors, tot definint objectius realitzables.

Alguns pares declinen assistir a una reunió que va viure moments de tensió fora de la sala però que una vegada en marxa va satisfer bona part dels assistents… si es compleix allò dit

La declaració d’intencions hauria estat ben rebuda. I també els responsables del ministeri, segons les fonts governamentals consultades, haurien quedat satisfets del ‘feedback’ obtingut. Cert és que alguns pares no han acabat d’entendre que la reunió s’hagi hagut de fer a la sala d’actes del despatx centra de la policia (una justificació és que no hi havia cap altra sala disponible per acollir totes les persones que s’havien de trobar, però que no anaven gaire més enllà d’una quinzena) i que hi ha hagut moments de tensió a l’exterior de la sala i abans d’iniciar-se la trobada.

La secretaria d’Estat no ha donat cap resposta a la carta enviada per un grup de pares, que pretenien que se’ls convoqués per escrit i amb un ordre del dia i que es fes la cita en un altre emplaçament. Aquest grup de pares, que té el suport de l’associació Stop Violències, de l’Institut de Drets Humans i de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals (AFMA), serien els més crítics amb la gestió del centre i, de fet, amb la plantada a Fenoll pretenien denunciar les irregularitats hagudes al CAI. El punt de fricció s’ha donat quan representants d’Stop Violències i AFMA han pretès accedir a la reunió en nom d’alguns dels pares d’usuaris de la Gavernera. 

Després d’un breu intercanvi de paraules i força tensió, i tot i que les representants associatives han mostrat la seva estupefacció i repulsa per haver-se’ls impedit l’accés a la sala, altres fonts consultades han admès dues coses clau: d’una banda, que la reunió era destinada a familiars. I, d’altra banda, que les dues entitats pretenien representar els pares d’una usuària del centre que ja tenien un representant legal dins de la sala disposat a seguir amb detall tot allò que s’exposava en la trobada.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending