O l'AREB no entén el panameny de la Superintendencia o Panamà no comprèn l'andorrà de l'AREB

Comentaris

O a Panamà els costa entendre l’andorrà de l’AREB o a l’AREB no li entra el panameny. Hi ha un sol fet clar: BPA Valores i BPA Panamá seran liquidades quan totes dues filials de la matriu andorranes reunien els requisits per poder ser venudes. I hi ha, com a mínim, dues versions diferents sobre el perquè de tot plegat. És a dir, els motius que han fet fracassar les vendes. 

Els reguladors panamenys, ja sia la Superintendencia del Mercado de Valores, ja sia la Superintendencia de los Bancos de Panamá ho té clar. En paraules planeres, l’AREB va passar de tot. Per a l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) la cosa és molt complicada i les ofertes finalment i formalment rebudes no van convèncer. No eren prou bones. La liquidació, però, encara serà pitjor, segons les fonts consultades coneixedores del sector financer panameny.

Fa unes setmanes, el supervisor del mercat de valors panameny va emetre una resolució en què deia que davant “la manca de resposta” de l’AREB havia hagut d’optar per la liquidació de BPA Valores. Aquest dilluns va transcendir una segona resolució, en aquest cas del supervisor bancari, que també comunicava la decisió de liquidar BPA Panamá. En aquest cas explicava que en un primer moment, l’AREB, com a titular actualment del banc andorrà i del grup en el seu conjunt, no va dir ni ase ni bèstia. I que, posteriorment, ja la setmana passada, va informar als reguladors panamenys que la qüestió de la renda variable anava per llarg. De fet, que no hi havia data per al desbloqueig dels valors que té dipositats Credit Suisse.

Aquest dimarts, a l’hora de ‘l’Arebus’ -la versió ‘nostrada’ per l’AREB de l’Angelus vaticà-, és a dir, tard i malament, l’ens que gestiona la resolució del banc intervingut ha emès un comunicat en què exposar el seu parer sobre tot plegat. Bàsicament, sobre BPA Panamá. Ja la setmana passada, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va passar tota la responsabilitat als supervisors panamenys. El titular ministerial va venir a dir que sols faltaria que Andorra es fiqués en les decisions del país centreamericà. I va tirar pilotes fora.

Després d’una llarga explicació, l’AREB, en la seva comunicació d’aquest dimarts, acaba concloent que “entenem que la manca d’una oferta ferma i en condicions acceptables pel venedor ha estat una de les consideracions principals a tenir en compte per part de la Superintendencia de Bancos de Panamá i la Superintendencia de Valores de Panamá per instar la liquidació d’ambdues filials de BPA, fet que no ha estat ni decidit ni tan sols sol·licitat per BPA ni per l’AREB”.

Sia com vulgui, no hi ha res millor perquè el lector pugui accedir a les resolucions i comunicacions. I que cadascú faci la seva pròpia valoració. ¿Panamà no entén l’andorrà de l’AREB o l’AREB no entén el panameny de les superintendències?

Resolució de la Superintendencia del Mercado de Valores

Comunicat de la Superintendencia del Mercado de Valores

Comunicat de la Superintendencia de Bancos de Panamá

Comunicat de l'AREB

Comentaris

Trending