Nova acció dels accionistes majoritaris de BPA als Estats Units per accelerar el procés contra el FinCEN

Comentaris

Els propietaris de BPA reclamen al FinCEN que retiri la nota del març i revisi el cas
Els propietaris de BPA reclamen al FinCEN que retiri la nota del març i revisi el cas

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, han presentat una nova demanda davant el Tribunal del districte de Columbia, a Washington, per tal de de reforçar la que fa unes setmanes ja es va interposar contra el FinCEN i el departament del Tresor americà i aconseguir guanyar major celeritat en el procediment obert als Estats Units. La primera demanda, entre altres coses, qüestionava que l’agència americana hagués actuat d’acord amb els procediments establerts i respectant els principis bàsics. L’acció judicial posava de relleu que el procés contra BPA ha estat “inconstitucional i injustificable” vist que el banc no va ser informat ni tingut l’oportunitat de defensar-se, fet que vulnera el dret fonamental a un procés degut. Una situació molt similar es viuria a Andorra: vuit mesos després de la intervenció del banc encara no s’ha lliurat als co-presidents no executius del consell d’administració de BPA el plec de càrrecs pels quals se’ls va apartar del seu lloc.

L’acció interposada ara es basa en figura del judici sumaríssim, molt emprada en el dret civil americà i que equivaldria a una mena de judici ràpid en matèria civil (un símil en un ordenament jurídic més proper com l’espanyol es trobaria en l’article 429.8 de la Llei d’enjudiciament civil). El que es pretén amb aquesta nova petició és accelerar el procés tot lliurant al tribunal elements que es consideren innegables. Mentre els jutges estudien la primera demanda, ara el que es reclama és que el tribunal doni per acreditats un seguit de fets que són, a parer dels demandants, inqüestionables i irrefutables. La demanda urgent ara interposada insisteix en el dany que està causant la ‘Notice of Findings’ emesa el 10 de març. I s’alerta que cada dia que passa és més factible que la repercussió d’aquella nota es converteixi en irreversible.

Senat americà

Com ja va reconèixer per escrit davant el Senat americà el subsecretari del Tresor per a afers relacionats amb el Terrorisme i la Intel·ligència, David S. Cohen, les autoritats americanes són conscients que quan el FinCEN emet una nota com la que va publicar en relació a BPA, privant aquest banc o qualsevol altre que s’hagi trobat en una situació semblant d’operar en dòlars o amb entitats financeres nord-americanes, el que s’està dictant, de fet, és "la pena de mort per a qualsevol banc internacional”.

Era també una advertència contra tota la plaça financera andorrana i contra d’altres de similars com s’ha demostrat a partir d’altres actuacions de l’agència depenent del departament del Tresor americà. S’hauria acreditat que l’actuació encaminada a fer tancar un petit banc d’una jurisdicció llunyana i insignificant per als Estats Units però que es resistia a complir amb els manaments del FinCEN tenia com a objectiu cridar l’atenció de manera global i avisar a la resta d’entitats de la plaça i al país en el seu conjunt de la situació en què es podria trobar a no ser que se cenyís a allò que marcaven les autoritats financeres americanes en relació al rentat de diners.

En relació a tot plegat, el coordinador legal de la família Cierco als Estats Units, Eric Lewis, assegura que “el problema de fons és el procés irresponsable i il·legal del FinCEN. El FinCEN va emetre la seva ‘Notice of Findings’ sabent molt bé que causaria la destrucció d'un banc solvent que era totalment compatible amb el seu règim regulador. Esperem que el tribunal s'ocuparà ràpidament d’aquest afer de manera que BPA pugui posar remei a les conseqüències desastroses que l’acció impròpia del FinCEN pot tenir vers els empleats, els clients i els accionistes de BPA”.

La venda de les accions de S. Inversió no va suposar l'entrada de nous socis a BPA

La venda de les participacions de la societat S. Inversió SL no va suposar l’entrada de nous accionistes a Banca Privada d’Andorra (BPA). Vers el 2006 la firma controlada íntegrament per qui llavors era el director general de BPA, Joan Pau Miquel, va decidir vendre’s els 18.100 títols que ostentava del banc. Després de diverses converses i negociacions, i en diversos exercicis, la resta d’integrants de l’accionariat de l’entitat bancària van decidir adquirir les accions. Així, la família Cierco, que ja era majoritària, va sumar a la seva cartera d’accions de BPA 11.114 títols més procedents de S. Inversió SL. En conseqüència, va adquirir el 61,4% dels títols que tenia sota el seu control Miquel. La resta d’accionistes que ja participaven de l’entitat van fer-se càrrec del 38,6% restant de les participacions, és a dir 6.986 del total de 60.000 que formaven Banca Privada d’Andorra. En cap cas hi va haver la incorporació de nous socis arran de la venda dels títols de S. Inversió. La distribució-venda de les accions corresponents a S. Inversió SL es va dur a terme seguint, de manera aproximada, la proporció de títols que ja ostentaven els accionistes. D’aquesta manera, cap d’ells diluïa la seva força dins de BPA.

 

 

Comentaris

Trending