Només una quarta part de les empreses convidades mostren interès per Vall Banc

Comentaris

Andorra paga 25 millones por analizar las cuentas BPA, el 6% del presupuesto del país. 
Andorra paga 25 millones por analizar las cuentas BPA, el 6% del presupuesto del país. 

Només una quarta part de les empreses a les quals l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), a través de la firma assessora Key Capital Partners, va convidar a participar en el procés de venda de Vall Banc han acceptat finalment ‘entrar al joc’. L’AREB ha anunciat aquesta nit que hi ha vuit empreses que accediran a la documentació necessària del banc pont per poder fer posteriorment una oferta vinculant de compra. Una novena firma havia tramitat la seva declaració d’intencions però finalment l’AREB l’ha descartada.

Key Capital va trametre a 31 empreses les dades fonamentals de Vall Banc. El document conegut com a ‘teaser’ per la seva denominació anglesa. En aquesta documentació s’hi incloïen elements bàsics com per exemple que més del 95% dels clients havien superat o superarien la revisió feta per PricewaterhouseCooper’s o que els actius i els passius de la nova entitat de transició s’havien establert en 1.124 milions d’euros. Juntament amb les dades, es va trametre també un acord de confidencialitat. 

Només els que van signar aquest acord, i que l’AREB ja no informa quantes firmes van ser, “van rebre una carta de procés que indicava les regles de presentació d’indicacions d’interès per escrit. D’aquesta manera, es van rebre nou indicacions d’interès vàlides provinents de diversos orígens geogràfics”. En el seu comunicat, l’agència fa una vaga referència a la territorialitat però no dóna cap pista de la tipologia empresarial dels interessats. Segons fonts del sector financer, hi hauria els quatre bancs que resten operatius al país i quatre firmes tipus ‘fons voltor’.

Són vuit perquè “després de valorar aquestes nou propostes i tenint en compte determinats criteris definits amb l’objectiu de maximitzar les probabilitats d’èxit d’aquest procés, el consell d’administració de l’AREB  ha acordat seleccionar per unanimitat vuit d’aquests candidats per tal que participin en la següent fase del procés”. La nota hi afegeix que “els vuit candidats seleccionats per aquesta segona fase disposaran d’un període de temps perquè puguin dur a terme un procés de ‘due diligence’ sobre Vall Banc SAU previ a la presentació de les seves ofertes vinculants”.

Ball de xifres

En el comunicat, emès sempre a darrera hora de la tarda i després que en la roda de premsa posterior a la celebració del consell de ministres, el portaveu del Govern, Jordi Cinca, ja anunciés que hi hauria una comunicació de l’AREB, s’hi diu ara que Key Capital “va mantenir al llarg dels darrers mesos converses informals amb 51 possibles candidats a participar en aquest procés, incloent-hi els que li havien manifestat, directament o indirectament, el seu interès preliminar a analitzar una compra” del banc pont o diverses parts de BPA. Si aquesta darrera circumstància -interessats parcialment en el banc. no s’havia especificat fins avui, tampoc fins avui s’havia parlat de tantes empreses contactes. Sempre s’havien exposats gestions amb una quarantena de firmes.

Quan encara no s’havien fet públiques les xifres però el ministre sí que les sabia, Cinca ha estat molt prudent en referir-se al procés de venda. “Hem de ser molt curosos en no generar més expectatives de les que toca en cada moment”. No obstant, ha afirmat que “és una bona notícia” que hi hagi candidatures “vàlides” per passar “a una segona fase”. MoraBanc i Crèdit Andorrà, per aquest ordre o de forma mancomunada, continuarien sent les empreses millor posicionades per acabar adquirint el banc pont.

Comentaris

Trending