Neu

Sense notícies de França sobre les restriccions als esquiadors

El Govern afirma que es troben “a l’expectativa” però a la vegada activa mesures de suport als dominis preveient que el gener, amb obertura o sense, serà un mes complicat pel sector

Jover i Gallardo durant la roda de premsa.
Jover i Gallardo durant la roda de premsa. sfga

Les estacions continuen desfullant la margarida per decidir si activen la temporada d’hivern el dissabte (i en cas afirmatiu, com ho fan) o esperen. Un aspecte clau és saber si França aplicaria als seus ciutadans les mateixes mesures que ara mateix afecten qui va a esquiar a Catalunya o Suïssa (PCR negativa en tornar o quarantena de set dies). Per ara, el Govern ha admès que no s’ha rebut resposta i, de fet, amb algunes de les mesures anticipen un gener que es preveu complicat per als dominis.

“Mantenim contactes amb diferents fonts i estem a l’expectativa”, ha indicat el portaveu de l’executiu, Eric Jover. Tot i això, de les declaracions efectuades per ell mateix i pel seu homòleg a Presidència, Empresa i Economia, es desprèn que sembla complicat que, almenys de forma general, tot el sector s’activi dissabte. “Amb les estacions es va convenir que sempre que la situació ho permetés es treballaria per a la data objectiu del 2 de gener; estan preparades, però fins al darrer moment no sabrem si podrà ser o no”, ha comentat Jordi Gallardo, que durant la roda de premsa ha recordat que, en un principi, la data prevista era el 7.

El que ja està clar és que, en tot cas, “serà una obertura progressiva”, ha indicat el polític liberal, que ha volgut justificar l’anunci del dia 2 tot indicant que “així ho permet la situació sanitària” i, a més, recordant “l’esforç econòmic que s’està fent des del Govern”. Per això, ha indicat, “guanyar uns dies era interessant sempre que poguessin venir turistes”. Aquesta condició, però, ara no està clara. Des del sud, ja està clar que no. Des del nord, tampoc sembla gaire factible. Almenys no de forma lliure, vista l’evolució de la pandèmia a França.

Govern aprova la despesa per fer front a les 65 demandes de prestació rebudes per part de residents que havien de treballar durant la temporada i que, per ara, no han vist formalitzats els seus contractes

Aquestes perspectives segurament expliquen els dos decrets aprovats pel Govern, que suposen, de ben segur, un baló d’oxigen al sector de la neu. El primer, el que fixa les condicions inicials dels nous ERTO, sobretot pel que fa a les empreses que s’hi poden acollir. I, entre elles, estacions i botigues de lloguer d’esquí per al seu personal temporer, de moment, fins al 31 de gener. “Respon a la necessitat d’estar preparats. Que sigui factible que els puguin fer no vol dir que ho facin. Preveiem el mecanisme per si és necessari”, ha explicat Gallardo, que ha volgut remarcar que, a l’hora d’elaborar la tercera Llei òmnibus, ja es va plantejar “aquesta flexibilitat” de poder establir per decret els sectors que es podien beneficiar de la mesura.

L’altra mesura fa referència a les factures elèctriques, amb reduccions del 100% durant el desembre per a l’energia emprada pels ginys mecànics i la producció de neu artificial. A banda, Jover ha revelat que Andorra Telecom també adopta una decisió similar pel que fa al cost dels serveis de telefonia i internet.

Aquestes ajudes se sumen al paquet que s’ha anat aprovant els darrers mesos. Entre elles, les subvencions als lloguers pels establiments víctimes de tancament o restriccions, com ara els bars i restaurants. Gallardo ha explicat que, fins ara, s’han aprovat pagaments 148 empreses per un total de gairebé 134.000 euros durant el desembre.

Una altra mesura és la que va dirigida aquells residents que habitualment treballen també com a temporers. Govern ha aprovat un compromís de despesa per afrontar les 65 sol·licituds rebudes. El cost del pagament de la primera mensualitat, la del desembre, ascendirà a 45.515 euros.

Comentaris

Trending