Neu

Els monitors d’esquí reclamen la creació d’un forfet professional i una quota específica

L’AAME, que preveu celebrar el dia 20 d’aquest mes una assemblea ordinària sense “temes especialment sensibles”, adverteix dels problemes que també estan patint professionals del sector per trobar allotjament

L'AAME considera que el nivell del monitoratge està baixant.
L'AAME considera que el nivell del monitoratge està baixant. ARXIU

Els monitors d’esquí organitzats al tomb de l’associació andorrana del sector (AAME), que no són ni de bon tros tots els que treballen al país, espera que la temporada sigui bona malgrat les dificultats que preveuen per a alguns d’ells per trobar allotjament, un fenomen que afecta la població andorrana en el seu conjunt i que posa enormes dificultats a aquells “companys que vénen des de fa anys a fer la temporada”. Malgrat que no hi ha aspectes laborals conjunturalment “sensibles” sí que l’AAME reclama la creació d’un forfet professional i una quota específica.

L’associació veu amb preocupació com cada any que passa la qualitat en el sector va minvant. I en part, considera el president del col·lectiu, Carles Iriarte, es deu al “monopoli de la neu” actualment regnant al Principat i “al desinterès de l’administració” per regular el sector. Tant la qüestió del forfet com la de la quota, malgrat que puguin no tenir-hi una vinculació directa, sí que haurien d’entroncar amb el desenvolupament reglamentari de la llei reguladora de l’ensenyament de l’esquí, que data ja del 1996.

En tot cas, tant el forfet professional com la quota haurien de servir per apujar el nivell dels professionals de l’educació en l’esquí com, també, facilitar noves vies laborals per aquells que vulguin establir-se de forma autònoma sense haver de passar per algunes de les escoles d’esquí lligades a les estacions que actualment hi ha al país. Iriarte recorda que l’any passat “una de les dues empreses del sector de la neu que queden al país” va decidir acomiadar els monitors màsters que encara treballaven, persones de 65 anys o més que ensenyaven a esquiar.

L’AAME celebrarà la seva assemblea ordinària de socis el dia 20 d’aquest mes a la sala d’actes del centre cultural de la Llacuna a les 18.30 hores en primera convocatòria i mitja hora més tard en segona

Després de diverses queixes, es van reenganxar alguns d’aquests professionals i, a través sempre de les escoles, se’ls va permetre treballar però només amb aquells clients que demanaven expressament per ells, sense donar-los més hores, més feina, que aquella que ells mateixos es generaven. “Estem parlant segurament dels professionals de l’ensenyament de l’esquí més ben preparats, amb les degudes titulacions i una clientela fidel, de tota la vida que, a més, sol ser d’alt poder adquisitiu”, explica el president de l’AAME.

Recorda que a alguns d’aquests monitors, “els hi és igual canviar d’estació i fins i tot de país” per poder continuar oferint les seves instruccions a clients que tot sovint van seguint la roda generacional, passant de pares a fills. Un forfet professional permetria donar lloc a monitors per compte propi i facilitaria buscar el degut encaix amb les estacions -“partint de la base que les muntanyes són un bé públic”, recorda Iriarte- per tal que totes les parts, “sumant sinergies, hi sortissin guanyant”.

Igual com el tema de la quota específics més la regulació de la professió haurien de frenar la caiguda del nivell de l’ensenyament de l’esquí que adverteix l’AAME. “La competència és bona sempre que hi hagin uns mínims establerts. Si no hi són, el nivell no para de baixar”, recorda Carles Iriarte, que explica que la legislació ja preveia al seu dia que els monitors poguessin treballar pel seu compte però mai no s’ha regulat com ni en quines condicions.

“La sensació és que serà una molt bona temporada, el més probable és que tinguem molta molta feina”, indica Carles Iriarte, que alerta de la reculada del nivell que s’està oferint

L’AAME celebrarà la seva assemblea ordinària de socis el dia 20 d’aquest mes a la sala d’actes del centre cultural de la Llacuna a les 18.30 hores en primera convocatòria i mitja hora més tard en segona. Hi són convidats, enguany, també aquells que no són socis de l’entitat per si tenen dubtes o peticions a fer. Aquesta temporada, almenys en iniciar-la, no es preveuen, explica el president del col·lectiu, “qüestions molt sensibles”.

El col·lectiu sí que està a l’expectativa, encara que “de moment no hi ha res formal”, de monitors degudament formats a l’EFPEM i residents al país de llarga trajectòria o fins i tot nacional que no estarien trobant feina. “També tenim companys temporers que estan tenint molts problemes per trobar allotjament i que han d’acabar estant-se en cases d’amics. No troben ni allotjament ni com pagar-s’ho perquè molts d’aquests monitors cobre el sou base o poc més”, recorda Iriarte, que indica no obstant que, malauradament, en la mateixa situació es troba molta gent al país.

En tot cas, i de manera general ara per ara, “la sensació és que serà una molt bona temporada” tot tenint en compte, és clar, remarca el president de l’AAME, que “venim d’on venim”. En tot cas, si les coses no canvien i la situació no es torç per circumstàncies ara mateix no previstes, “el més probable és que tinguem molta molta feina”.

Comentaris (8)

Trending