Mor Joan Samarra Vila, el cònsol que va haver de fer front als aiguats del 1982 a Andorra la Vella

Comentaris

Mor Joan Samarra Vila, el cònsol que va haver de fer front als aiguats del 1982 a Andorra la Vella
Mor Joan Samarra Vila, el cònsol que va haver de fer front als aiguats del 1982 a Andorra la Vella

Qui va ser cònsol major d’Andorra la Vella durant les inundacions que van afectar molt fortament el país el novembre del 1982, Joan Samarra Vila, ha mort aquest dimecres després de lluitar els darrers mesos contra una greu malaltia que l’ha tingut hospitalitzat els últims temps i que, finalment, l’ha vençut. Samarra va ser un cònsol molt apreciat. Ell va ser qui va instaurar la festa del poble per Sant Joan. La llegenda popular assenyala que va promoure aquella festivitat per commemorar la seva pròpia onomàstica. Però el cert és que va voler donar relleu a una festivitat lligada al solstici d’Estiu i a les falles que, dècades després, han arribat a rebre el reconeixement de la Unesco.

Samarra, que no sempre va estar de sort en la qüestió dels negocis -com a empresari la seva principal consecució que també va acabar malament seria la Papereria Sol, la primera i durant molt temps única llibreria global del país-, va ser un futbolista molt notable de jove. Jugant amb èxit als equips inferiors de l’FC Barcelona. Va estar sempre lligat al FC Andorra, formant part dels veterans de l’històric club. El seu carisma el va portar a la política. Primer com a cònsol menor d’Antoni Puigdellívol (1978-1979) i, posteriorment, ocupant la ‘primera cadira’ del comú d’Andorra la Vella entre els anys 1980 i 1983. 

Va ser durant aquest període que va viure un moment que encara recordava amb emoció anys després: les inundacions que van causar una dotzena de morts al país. Samarra es va estar des d’un diumenge a la tarda, quan va començar tot l’enrenou, fins al divendres següent al peu del canó. Després de la seva experiència com a cònsol, pel qual encara molts ciutadans el coneixien ara i l’apreciaven, va ocupar el càrrec de conseller -equivalent llavors a ministre- de Turisme i Esports. La vetlla del difunt es farà a partir de les 11 del matí d'aquest dijous a la sala del carrer Prat de la Creu. El darrer comiat de Joan Samarra, de 77 anys, serà la missa funeral prevista per a divendres, a l'església de Sant Esteve de la capital, també a les 11 del matí.

Comentaris

Trending