El viaducte del carrer Doctor Vilanova quedarà tancat a partir de dilluns i durant vuit o nou mesos

Les anàlisis de Mobilitat fan pensar al departament governamental que no hi hauria d’haver grans complicacions de trànsit malgrat l’elevada utilització del carrer Prat de la Creu

Un vehicle de la policia accedint aquest matí pel vial que es tancarà dilluns.
Un vehicle de la policia accedint aquest matí pel vial que es tancarà dilluns. Toni Solanelles

El viaducte del carrer Doctor Vilanova -és a dir, de la rotonda de Govern fins a la plaça Rebés- quedarà tancat a la circulació a partir de dilluns i, almenys, durant els vuit mesos que es preveu que durin les obres de sanejament de l’estructura que porta quatre dècades suportant el vial. La calçada es refarà tota de nou i també les voravies, de les quals se suprimiran els esglaons i s’ampliaran prop de mig metre a banda i banda.

Les anàlisis fetes pel departament de Mobilitat indiquen que, tot i l’elevada utilització del carrer Prat de la Creu -hi passen entre 10.000 i 12.500 vehicles diaris-, no hi hauria d’haver grans complicacions de trànsit. Els treballs que s’han de fer, més complexes de l’habitual per la tècnica que s’haurà d’usar, tenen un pressupost d’1,9 milions, que afrontarà en gran part el comú d’Andorra la Vella malgrat que el ministeri de Territori també hi aportarà uns 150.000 euros atès que sota del viaducte, annexat a l’estructura oxidada que s’ha d’impermeabilitzar, hi ha instal·lats els aparells de refrigeració de l’edifici administratiu de Govern.

Els detalls de les obres les han donat sobre el terreny aquest matí el cònsol d’Andorra la Vella, David Astrié, i el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, que ha destacat que tot i tenir 40 anys, el viaducte “ha complert amb escreix la seva funcionalitat”. El mandatari comunal ha indicat que quan es va construir el vial, la tècnica de la impermeabilització no estava estesa com avui i això justament és el que cal fer els propers mesos de forma essencial.

ELS DETALLS

Astrié ha deixat clar que “no hi ha ni hi ha hagut mai un perill imminent” però que sí que s’han hagut d’adoptar mesures cautelars per evitar ensurts. Així, en primer lloc es va suprimir el pas per la voravia ascendent dreta, que és “on es concentren la majoria d’oxidacions” i des del 17 de setembre es va eliminar el sentit de baixada i al viaducte només s’hi ha deixat circular-hi de pujada i “per la part central, que és la menys afectada”.

Alhora, el fet de suprimir un dels dos carrils ja hauria contribuït a “desincentivar l’ús del viaducte”. Per al cònsol d’Andorra la Vella, ara s’inicien els treballs perquè les obres de connexió de la xarxa de calor que s’han estat fent a Prat de la Creu “en el tram de Govern ja estan pràcticament acabades”. Sanejar l’estructura que hi ha a la part inferior del viaducte -el vial és un pont encara que no hi pugui semblar, no pas un camí natural que al seu dia s’asfaltés- és la clau de volta de tot plegat.

Després s’aprofitarà per fer nova del tot la calçada i ampliar les voravies i suprimir-ne els esglaons i així complir amb les “guies universals d’accessibilitat”. David Astrié ha explicat que s’ha parlat amb l’empresa adjudicatària per assegurar que els terminis siguin els pactats. De fet, els treballs està previst de fer-los amb entre vuit i nou mesos però s’ha demanat que per poc que es pugui sigui només els vuit inicials.

David Astrié i Víctor Filloy fent consultes amb el telèfon just al viaducte que quedarà tancat a la circulació des de dilluns.
David Astrié i Víctor Filloy fent consultes amb el telèfon just al viaducte que quedarà tancat a la circulació des de dilluns. Toni Solanelles

Les obres que deixaran inutilitzat el tram superior del carrer Doctor Vilanova coincideixen amb la publicació del plec de bases per fer els treballs en la part inferior, que serviran per ampliar en un carril aquest vial, que passarà a tenir dos carrils ascendents i un de descendent. Astrié ha explicat que els treballs no s’iniciaran fins després de l’estiu, ja que a l’espai ocupat per l’antiga plaça de braus s’hi tornarà a ubicar la carpa del Cirque du Soleil.

Una vegada retirada aquesta instal·lació començaran les obres a la part baixa del Doctor Vilanova, que és possible que coincideixen, encara que en un temps mínim, amb els treballs que s’inicien dilluns. En tot cas, ha remarcat el cònsol, els treballs en la part baixa s’iniciaran en la zona interior de l’aparcament actual i no afectaran la via almenys d’entrada.

HISTÒRIA

El vial del carrer Doctor Vilanova, promogut pel Quart d’Andorra la Vella el 1976, es va inaugurar l’any 1977 pel cònsol Antoni Puigdellívol. Connecta la plaça Rebés amb el carrer Prat de la Creu amb una longitud total de 160 metres, 80 dels quals corresponen al viaducte objecte d’actuació. Els costos dels treballs aleshores van ser de 40,8 milions de pessetes. Cal esmentar que moltes de les patologies diagnosticades es deuen fonamentalment a la manca d’impermeabilització del tauler, molt poc habitual en l’època en què es va construir l’equipament.

Comentaris (11)

Trending