Els vehicles ‘contaminants’ podran accedir 24 dies l’any a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

La flexibilització anunciada per l’ajuntament de la ciutat comtal incrementa els 10 permisos actuals disponibles, fet del qual es podran beneficiar els conductors estrangers, entre ells els andorrans

Cartell de la zona de baixes emissions.
Cartell de la zona de baixes emissions.

La regulació de l’accés a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona (ZBE) es flexibilitzarà per intentar, en certa forma, esquivar una sentència judicial, encara no ferma, que l’anul·lava. L’ajuntament de Barcelona preveu, per exemple, incrementar el nombre de cops que els vehicles considerats més contaminants poden entrar a la ciutat al llarg de l’any. Es passarà de les 10 actuals a 24. La mesura també beneficiarà els cotxes de matrícula estrangera, entre ells els andorrans.

La ZBE de la ciutat comtal va ser posada en qüestió per una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el passat març. La sentència es va recórrer, però els responsables de la iniciativa són conscients que han de fer canvis per assegurar la seva continuïtat. I per això flexibilitzaran certs aspectes.

Entre ells, els que fan referència a aquells vehicles que no tenen dret a accedir-hi de forma habitual quan la ZBE està activa: de dilluns a divendres no festius, entre les set del matí i les vuit del vespre. En aquest cas, els seus propietaris, fins ara, tenien l’opció de demanar 10 autoritzacions cada any per entrar a la zona afectada -gran part de Barcelona i altres municipis de l’entorn com L’Hospitalet, Cornellà, Esplugues i Sant Adrià del Besòs-.

Ara, aquesta xifra farà un salt important: fins a 24. Es mantindrà, però, el fet de pagar cada cop. La tarifa actual està fixada entre 5 i 6 euros en funció del tipus de vehicle. La flexibilització també s’aplicarà en el cas dels que tinguin matrícula estrangera, inclosos els andorrans.

Els canvis s’han anunciat ara, però encara trigaran un temps a ser efectius. Cal modificar l’ordinació i aquesta sigui debatuda en diferents òrgans, com ara la comissió de govern de l’ajuntament i, posteriorment, la comissió d’ecologia urbana i mobilitat. També caldrà un període d’exposició pública i de possibles al·legacions. Finalment, es dura al ple del consistori per ser aprovada definitiva.

Comentaris (5)

Trending