La 'Jornada pel ferrocarril a Andorra' proposa un primer tram fins a la Seu d'Urgell

Els ponents destaquen la necessitat d'acabar amb els problemes de mobilitat i en la sosteniblitat del tren com a mitjà de transport

Comentaris

Un moment de la jornada sobre el ferrocarril.
Un moment de la jornada sobre el ferrocarril. Altaveu

La 'Jornada pel ferrocarril a Andorra 2021' ha plantejat la possibilitat de començar amb un tram Andorra-la Seu i en el cas que funcioni ampliar-lo. La proposta ha estat ben acollida pel president de la Confederació Empresarial Andorra (CEA) Gerard Cadena, qui ha reconegut les deficiències del transport públic. "Aquest primer tram permetria pensar en un sistema compatible per connectar-lo amb les xarxes espanyola i francesa en el futur", segons el president de la Plataforma de Transport Públic (PTP), Adrià Ramírez.

El promotor de la plataforma AndRail, Sebastià Mijares ha obert la jornada detallant els problemes que hi ha de mobilitat a Andorra i destacant les solucions que pot aportar l'arribada del tren. "Invertir en ferrocarril genera retorn, i també econòmic. Hem finançat infraestructures molt costoses com túnels i no hi ha hagut cap retorn per part dels usuaris".

El coordinador de Rodalies Catalunya, Pere Macías ha coincidit amb Mijares en acabar amb els problemes de cues i retencions o en les dificultats que generen les nevades o les esllavissades com la de la Portalada. Gerard Cadena ha apuntat que el problema principal de la mobilitat és l'eix Andorra la Vella-Escaldes-Engordany i ha fet esment al cost de fer arribar el tren. El president de la patronal s'ha mostrat partidari d'un model de transport multimodal amb un carril per al tramvia.

 Adrià Ramírez considera que "en zones amb molta densitat de població és un element fonamental per a la descarbonització". En aquest sentit, Patrícia Bragança, presidenta d'Apapma, ha posat l'exemple de Suïssa i la seva aposta pel tren en indrets de muntanya. "L'impacte sobre el medi ambient del ferrocarril no és superior que el de construir carreteres. N'estem segurs que el tren pot coexistir en el territori, és un mitjà equilibrat i amb una baixa emprenta ecològica. Cal apostar per un sistema col·lectiu sostenible. El curt termini és el tren".

El projecte té un aspecte clau i és la inversió. Mijares ha opinat que "el Banc Desenvolupament de la Unió Europea pot donar suport en el finançament d'aquesta inversió. A més, hi ha benefici compartit amb els països limítrofs i, per tant, hi ha interès". No ha descartat una participació privada o l'aportació de fons europeus tot i que ha reconegut que "el primer beneficari directe és el Govern". La jornada ontinuarà aquest dissabte a la tarda amb activitats i tallers a la plaça del Poble, davant del Centre de Congressos d'Andorra la Vella.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending