Dos carrils a Sant Julià de pujada i del KM0 fins a la frontera de baixada per evitar cues a l’estiu

Mobilitat espera que entrin i surtin del país 400.000 vehicles al juliol i 460.000 vehicles a l’agost sumant els dos punts d’entrada al país

Una tècnica del Centre Nacional de Trànsit (Cenatra) operant aquest migdia.
Una tècnica del Centre Nacional de Trànsit (Cenatra) operant aquest migdia. Toni Solanelles

Mobilitat posa a partir d’aquest dissabte, 1 de juliol, un dispositiu viari que romandrà actiu fins al 10 de setembre i que pretén minimitzar el risc de cues a la xarxa viària, especialment de sortida i entrada pel riu Runer. D’aquesta manera, els dissabtes hi haurà un doble carril de pujada a Sant Julià, a l’avinguda Francesc Cairat, i també els caps de setmana, en aquest cas de baixada, s’establirà un doble carril des de la rotonda del KM0 i fins a la frontera. A més, “s’obrirà el segon carril a nivell de la duana” sempre que les autoritats policials, coordinades les andorranes amb les espanyoles, ho considerin oportú.

Així ho ha explicat el director d’Energia i Transports, Carles Miquel, que ha assegurat que més enllà del dispositiu establert de manera permanent els dos propers mesos i mig, les autoritats competents estaran sempre a l’aguait per si cal activar alguna mesura puntual davant alguna incidència concreta, sigui per volum de trànsit o per elements com pot ser la tempesta que hi va haver aquest dijous especialment a la parròquia laurediana, que Miquel ha explicat que no va causar cap dany material d’importància i encara menys de personal i que “tot ha tornat a la normalitat”.

Les estimacions d’entrada i sortida de vehicles per aquest estiu preveuen un creixement del 5% respecte de la mateixa temporada de l’any passat; pel cantó francès Mobilitat no pronostica “punts de retencions”

Miquel ha explicat que Mobilitat preveu que durant el mes de juliol entrin i surtin del país uns 400.000 vehicles (250.000 pel cantó espanyol i 150.000 per la banda francesa) i a l’agost la xifra s’incrementaria una mica més fins als 460.000 ben bé (300.000 i 160.000 respectivament). Aquests números representen un augment del 5% respecte del que hi va haver l’estiu passat. El màxim responsable del departament ha explicat que sempre s’obrirà el doble carril a l’altura de la frontera hispano-andorrana en territori del Principat de sortida i, si escau, en territori espanyol de pujada, quan s’estimi un moviment d’entre 14.000 i 15.000 cotxes diaris.

“A través de la policia andorrana hi haurà coordinació amb els seus homòlegs espanyols, policia nacional, guàrdia civil i mossos d’esquadra” i s’aniran adoptant decisions per intentar minimitzar al màxim els possibles col·lapses que hi pugui haver. I evitar-los, si pot ser. Pel cantó francès “no s’esperen punts de retenció” perquè les arribades són “més esglaonades”. D’entrades fortes n’hi ha a partir de 2/4 de 9 del matí segons el treball de camp realitzat. Pel cantó espanyol, les arribades són més tardanes i més acumulades en un parell d’hores.

Amb tot, és evident, el director d’Energia i Transports ha assegurat que hi ha també contactes amb els homòlegs francesos però, en cap cas, tampoc en relació amb Espanya, des d’Andorra “s’interfereix en els criteris” que ha d’usar la gendarmeria o la policia espanyola i la guàrdia civil, en els controls fronterers o duaners que decideixin dur a terme, especialment en relació amb la revisió de mercaderies sensibles.

DSC01711
El director d'Energia i Transports, Carles Miquel, ha ofert les explicacions.

Carles Miquel ha reconegut que hi ha dos punts que neguitegen especialment, més enllà de la zona fronterera amb Espanya. “Un punt seria la rotonda del KM0 i l’altra la rotonda de la Comella. Són punts on haurem d’actuat amb especial cura”, ha remarcat, tot recordant que hi ha d’altres indrets, com pot ser ara mateix la zona del Tarter, a Canillo, amb obres, on s’haurà d’anar actuant en funció de les circumstàncies diàries i el volum d’intensitat de circulació que hi hagi.

Comentaris (14)

Trending