Clam perquè s’intensifiqui el control dels conductors que fan curses per la carretera

L’incident dels Cortals d’Encamp evidencia que la situació s’està anant de les mans i des de la ciutadania es demana una actuació més contundent abans que no hi hagi una desgràcia

Vehicles a la carretera dels Cortals d'Encamp.
Vehicles a la carretera dels Cortals d'Encamp.

L’incident dels Cortals d’Encamp, en què el propietari d’una borda va disparar dos trets a l’aire amb una escopeta per fer dissuadir un grup de joves que estaven fent imprudències circulatòries amb els seus vehicles davant de la casa, ha comportat un clam ciutadà tant en aquell indret com en altres punts del país, per tal d’exigir un major control dels conductors que fan curses en diferents trams viaris del Principat i perquè se’ls sancioni amb major contundència.

L’afer del Cortals encampadans ja derivava d’episodis previs. A la zona de les bordes és força constant el pas de vehicles de gran potència -però també quads o motocicletes- circulant a alta velocitat i, de vegades, competint entre ells. Fa poques setmanes, la filla de l’home que aquest dissabte va acabar disparant a l’aire hauria enregistrat el pas d’alguns dels vehicles i motocicletes per la zona i ho hauria difós a través de les xarxes socials.

Des de llavors, la noia hauria rebut múltiples amenaces a través de les xarxes socials i, també, els suposats enregistrats haurien incrementat el pas per la borda on la jove i la seva família s’estan. Fins que segons veïns de la zona, aquest dissabte la situació hauria arribat a ser insostenible. “Els cotxes han anat passant amunt i avall, accelerant i girant davant de la borda, provocant.” Hi hauria almenys vuit o deu vehicles que de tant en tant s’amaguen si adverteixen la presència policial, com hauria estat el cas d’aquest dissabte.

Una imatge d'arxiu de la carretera dels Cortals en un frame d'un dels vídeo-denúncia.

Relacionat

Trets a l’aire als Cortals d’Encamp amb el rerefons de les ‘curses de cotxes’

El propietari de la borda i pare de la noia assetjada, fart de les provocacions i després de demanar-los que deposessin la seva actitud, vist que la policia tampoc no aconseguir aturar la qüestió, va acabar sortint amb una escopeta i disparant dos trets a l’aire, amb l’únic ànim d’atemorir, de fer dissuadir els joves del seu comportament amb els cotxes. Alguns veïns de la zona han advertit que “en el seu cas, jo potser hauria fet el mateix o pitjor”, reconeixent que hi ha molta tensió i “això pot acabar molt malament”.

I molt malament ja no pels trets, sols faltaria, sinó perquè tot i tractar-se normalment de carreteres secundàries on es fan aquestes curses no deixa que hi ha altres ocupants de la via que són més febles. Des de ciclistes a persones que van a peu o, en el cas de les bordes dels Cortals i altres indrets on es dóna el fenomen de les curses entre vehicles, infants i joves que o bé corren o bé van amb bicicleta. “Haurem de patir una desgràcia perquè se solucioni el problema”, afegir un veí de Pal, on també coneixen bé la problemàtica.

Un jove passejava aquest dissabte damunt d'una corda lligada entre arbre i arbre a Santa Caterina d'Ordino.

Relacionat

La policia controla ‘trialeros’ a Arinsal i cotxes d’alta gama fent curses a Pal

De fet, i especialment durant el confinament, la problemàtica s’ha engrandit. Ja venia d’abans, però certament s’ha incrementat. Per a la policia, asseguren fonts del cos, no sempre és tan fàcil com sembla actuar. Primer perquè molts cops després de rebre l’avís ja no hi són a temps per enxampar l’infractor. Després, perquè si es tracta d’un enregistrament molt sovint no es pot provar l’excés de velocitat ni cap altra possible infracció. I el que està clar, també, és que la normativa ara per ara és la que és i no es pot anar normalment més enllà dels 300 euros de multa econòmica més la retirada d’un mes del permís de conduir.

“Això és ridícul, s’hauria d’endurir aquest catàleg de multes”, manté un dels veïns, mentre un altre lamenta que “la cosa està sortint de mare” i espera no haver de veure “una desgràcia” perquè “llavors s’hi posi mà dura malgrat que ja haurà estat massa tard”. I tornant als Cortals d’Encamp, un dels veïns de la zona testimoni de la tensió que s’hi viu cada cop que hi passen cotxes a tort i a dret accelerant a tot drap sentencia: “I són gent del país, que segurament és ben fàcil de saber qui són i anar-los a buscar.”

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending