Catalunya es dona vuit mesos per tenir llest l’estudi sobre la connexió ferroviària amb Andorra

Ferrocarrils de la Generalitat ha adjudicat el treball a l’empresa Meta Engineering per 120.000 euros, impostos a banda, i la línia plantejada convertiria l’estació d’Alp en un punt essencial

Una imatge de l'estació d'Alp, que guanyaria protagonisme.
Una imatge de l'estació d'Alp, que guanyaria protagonisme. ARXIU

En vuit mesos hauria d’estar enllestit l’estudi tècnic que hauria d’establir la viabilitat (o no) de la connexió ferroviària entre Barcelona i Andorra. En concret, el que s’ha d’analitzar tècnicament és un enllaç entre l’estació d’Alp, que esdevindria un punt essencial en el traçat, i el Principat. Ferrocarrils de la Generalitat ha adjudicat el treball a l’empresa Meta Engineering per 120.000 euros impostos a banda.

El govern català acaba d’adjudicar quatre estudis diferents. A banda de la línia del Pirineu del que es qualifica tren-tramvia, també s’han adjudicat treballs tècnics relatius a traçats a les Terres de l’Ebre, al Bages i a la Costa Brava. Aquests informes determinaran les potencialitats de les xarxes tramviàries per tal d’incloure-les, si s’escau, en els diferents planejaments territorials.

L’impuls dels treballs encomanats respon a la voluntat de Catalunya de configurar la mobilitat futura del país tenint en compte nous centres d’activitat que necessitaran de la configuració de transports amb una visió diferent de la visió tradicional que considera, principalment, la radialitat vers la gran regió metropolitana. En tots els casos, es realitzarà una estimació del cost d’execució del projecte, la proposta d’explotació del servei i una anàlisi de la demanda potencial d’usuaris del servei.

Quant al ferrocarril del Pirineu estrictament, s’analitzarà el traçat de connexió transpirinenca entre Andorra-la Seu d’Urgell i Alp, amb l’objectiu d’establir una connexió ferroviària a l’interior de l’Alt Pirineu i, alhora, establir un nou servei ferroviari entre Barcelona, la Seu d’Urgell i Andorra, convertint l’estació d’Alp en una ròtula ferroviària amb connexió amb Puigcerdà i Tolosa. El trajecte en estudi té una longitud aproximada de 57 quilòmetres.

El tram català, a banda d’enllaçar la Seu d’Urgell amb Andorra, transcorreria per la vall del Segre fins a Alp, connectant la línia ja existent i permetent, així, l’enllaç tant amb Ripoll, Vic i Barcelona com amb França. Per a una bona connexió amb Barcelona caldrà, d’una banda, garantir el desdoblament previst de la línia R3 entre Montcada i Vic i, de l‘altra, renovar el tram Ripoll-Alp amb nous punts de creuament. El traçat contemplarà dos trams: la Seu d’Urgell-Andorra; i la Seu d’Urgell-Alp.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending