Mobilitat aconsella registrar el cotxe com més aviat millor per accedir a la zona de baixes emissions

El tràmit per als vehicles estrangers es podrà fer un cop l’ajuntament de Barcelona aprovi la normativa reguladora però es pot trigar fins a tres setmanes a tenir el permís i, fins llavors, no es podrà accedir

Cartell de la zona de baixes emissions.
Cartell de la zona de baixes emissions.

L’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona i altres municipis poblacions properes s’acosta. A partir de l’1 de gener, els vehicles més contaminants estaran vetats a la major part de la Ciutat Comtal. Pel que fa als turismes estrangers, entre ells els andorrans, el registres específic encara no està disponible, tot i que inicialment era aquest dilluns quan s’havia d’obrir. Finalment s’ha retardat i, segons fonts consultades, no serà fins que l’ajuntament barceloní aprovi l’ordenança definitiva de la ZBE que es podrà fer. Des de l’Agència de Mobilitat andorrana el consell és que el tràmit es faci, un cop estigui disponible, com més aviat millor.

A partir de l’1 de gener, s’activarà de forma permanent la limitació d’entrada a Barcelona. Aquells vehicles que no compleixin uns requisits mínims de sostenibilitat mediambiental, no hi podran accedir durant bona part dels dies feiners. En concret, entre les set del matí i les vuit del vespre. La zona d’exclusió abasta la major part de la ciutat compresa entre les dues rondes i també inclou barris d’altres municipis com Sant Adrià de Besòs, L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà I Esplugues. Els cotxes que no disposin de l’etiqueta mediambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) no hi podran circular i, en cas de fer-ho, s’exposen, a partir de l’abril, a importants sancions econòmiques.

Pel que fa als vehicles estrangers, es crearà un registre en el qual caldrà inscriure’s. Si el cotxe compleix els requisits, se l’atorgarà el permís per entrar-hi. Si no, s’haurà d’acollir al sistema d’autoritzacions diàries –previ pagament de dos euros per cada jornada i amb un màxim de 10 cada any-. Inicialment, aquest dilluns era el primer dia que els estrangers podien començar a realitzar el tràmit però l’obertura del sistema s’ha retardat uns dies. En concret, i segons les fonts consultades de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’està a l’espera que els ajuntaments implicats aprovin l’ordenança definitiva de la ZBE. En el cas del consistori de la Ciutat Comtal, la normativa passarà pel ple aquest divendres.

La ZBE entra en funcionament de forma permanent l'1 de gener i es començarà a sancionar a partir de l'abril

Serà a partir de llavors quan el registre quedi obert també per als vehicles estrangers. Pel que fa als andorrans, queda pendent encara un detall. Segons ha explicat a Altaveu fonts de l’Agència de Mobilitat, un problema que ha sorgit és el fet que no totes les cartes grogues incorporen una dada clau per a la inscripció: quina qualificació Euro té el cotxe en qüestió. Les més recents sí que ho tenen, però no les de fa més temps i s’està acabant de veure com es pot resoldre aquesta qüestió a l’hora de fer el registre. Al llarg de les darreres setmanes, des del departament de Transport i la mateixa Agència s’han fet reunions a diferents bandes, amb Ajuntament, la mateixa AMB i la DGT i, segons les fonts, ja hi hauria una solució més o menys embastada que es farà pública en els propers dies.

El que sí que està clar és que aquelles persones que pensin que anar a Barcelona, sigui regularment sigui de forma esporàdica, haurien de fer el tràmit com més ràpidament millor, tot i que no es tingui en ment un desplaçament immediat. Així ho recomanen des de l’Agència. I és que cal tenir en compte que el procés d’autorització no és immediat. Des de l’AMB s’adverteix que un cop fet el tràmit, “l’alta (...) es resoldrà (acceptada, denegada o incompleta) en els 15 dies hàbils següents a la sol·licitud” i que “durant aquest període, sempre que no s’hagi enviat la confirmació de l’autorització, no estarà donat d’alta i, per tant, no tindrà autorització per circular”. És a dir, es pot trigar fins a tres setmanes a rebre el permís durant les quals ni tan sols amb el sistema d’autoritzacions diàries s’hi podria accedir a la ZBE. Lògicament això suposaria un problema en cas d’haver de fet un desplaçament no previst, especialment a partir de l’abril, que és quan es començarà a multar els vehicles que, sense estar homologats, circulin a l’interior de la zona.

Cartell de la zona de baixes emissions.

Relacionat

El registre per poder accedir a la zona de baixes emissions de Barcelona es podrà fer a partir del 15 de desembre
-

Relacionat

La gestió per accedir a la 'Barcelona ecològica' es podrà fer per internet a mitjans de novembre
Cartell de la zona de baixes emissions.

Relacionat

Els vehicles andorrans hauran de pagar 5 euros per saber si poden o no circular a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

Comentaris (9)

Trending