Els vehicles andorrans hauran de pagar 5 euros per saber si poden o no circular a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

La taxa permetrà determinar si compleixen els requisits establerts i, si no ho fan, només disposaran de deu autoritzacions diàries per any a un cost de dos euros cadascuna

Cartell de la zona de baixes emissions.
Cartell de la zona de baixes emissions.

Els vehicles andorrans que, a partir de l’1 de gener, vulguin accedir a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) que s’ha impulsat a Barcelona i zones d’altres poblacions de l’àrea metropolitana hauran de pagar cinc euros per poder realitzar la gestió de comprovar que compleixen les condicions mediambientals requerides. Un cop feta aquesta gestió, sabran si poden entrar-hi lliurement o bé s’han d’adaptar a les restriccions marcades per als més contaminants.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat les taxes que han de regular les autoritzacions d’accés i circulació per als vehicles ‘vetats’ dins la ZBE, un espai acotat principalment per les dues rondes de la ciutat i que inclou també barris de Sant Adrià de Besòs, L’Hospitalet de Llobregat, Esplugues i Cornellà. Al seu interior, a partir de l’1 de gener, no hi podran accedir aquells turismes de benzina matriculats abans de l’any 2000 i els dièsel anteriors al 2006. La limitació serà de dilluns a divendres, entre les set del matí i les vuit del vespre i, ja a partir de l’abril, podrà suposar importants multes. Durant aquest temps, només hi podran circular aquells cotxes amb l’etiqueta ambiental que atorgar la Direcció General de Trànsit (DGT).

Tot i això, des de l’AMB s’ha acordat una sèrie d’excepcions, que permetran a aquells vehicles fora de normativa accedir sota determinades condicions. I aquí és on entren els matriculats a altres països, entre ells Andorra, que no disposen d’etiqueta de la DGT. Per gestionar-les es crearà un registre metropolità, una plataforma tecnològica que, entre altres coses, controlarà les autoritzacions que s’atorguin als turismes no homologats per entrar a la ZBE. “Serà aquí on els estrangers s’hauran d’inscriure i posteriorment podran tramitar els permisos per accedir i circular”, ha explicat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda.

Les multes si s'enxampa un vehicle no autoritzat circulant a la ZAB s'aplicaran des de l'abril i aniran de 200 a 1.800 euros

Pel que fa als vehicles no matriculats a Espanya, hauran d’abonar cinc euros per a la gestió que permetrà comprovar si compleixen o no “els mateixos requeriments tecnològics” que s’exigeixen als espanyols. Així, es determinarà si es compleix o no la normativa que li  donaria l’etiqueta de la DGT. Si és així, podrà accedir lliurement a la ZBE. Si no, se li aplicarien les condicions que tindran els cotxes més antics. És a dir, tindrà la possibilitat de demanar anualment 10 autoritzacions d’accés diàries, a un preu de dos euros cadascuna.  

La ZBE entrarà en vigor al gener, tot i que durant els primers tres mesos, si s’enxampa un vehicle no autoritzat circulant-hi, només se l’avisarà de la infracció. Serà a partir de l’abril quan s’imposaran multes que, en el cas de motocicletes, ciclomotors, turismes i vehicles de transport de mercaderies fins a 3,5 tones aniran entre 200 i 499 euros. Per als autobusos, autocars, camions i vehicles de mercaderies de més de 3,5 tones, les sancions seran d’entre 500 i 999 euros. Aquestes es poden incrementar en cas que la infracció sigui en mig d’un episodi de contaminació –entre 500 i 999 euros per als primers tipus de vehicles i de 1.000 a 1.803 en el cas dels segons-. En cas de reincidència –més d’una infracció durant un any-, es podrà aplicar un 30% de suplement en la multa.

.

Cartell de la zona de baixes emissions.

Relacionat

Les empreses de transport de viatgers asseguren estar adaptades a la zona de baixes emissions de Barcelona
-

Relacionat

Andorra ‘demana permís’ per poder accedir a la ‘Barcelona no contaminant’

Comentaris (8)

Trending