El registre per poder accedir a la zona de baixes emissions de Barcelona es podrà fer a partir del 15 de desembre

L’Autoritat Metropolitana de Barcelona avisa que entrar sense estar inscrit comportarà sancions a partir de cent euros independentment de si el vehicle compleix o no la normativa

Cartell de la zona de baixes emissions.
Cartell de la zona de baixes emissions.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ja ha posat en marxa el registre al qual s’hauran d’inscriure els vehicles que no disposin de l’etiqueta mediambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) i vulguin accedir a la zona de baixes emissions (ZBE). Per ara, es poden donar d’alta per rebre informació aquells que tinguin matrícula espanyola. Els estrangers, entre els andorrans, ho podran fer a partir del 15 de desembre, quinze dies abans de l’entrada en vigor de forma permanent de la restricció.

La ZBE és una àrea d’exclusió d’aquells vehicles més contaminants no hi podran accedir de dilluns a divendres entre les set del matí i les vuit del vespre. Comprèn la major part de la ciutat de Barcelona, la situada a l’interior de les dues rondes, així com barris de Sant Adrià del Besòs, l’Hospitalet, Cornellà i Esplugues. En concret, quedarà prohibida la circulació dels turismes de benzina anteriors a la norma Euro 3 (matriculats abans de l’any 2000) i els dièsel previs a l’Euro 4 (anteriors al 2006), així com motocicletes i ciclomotors anteriors a Euro 2. Ja a partir del 2021 s’ampliarà a furgonetes, camions i autobusos més antics de la norma Euro 3 i Euro 4.

Aquesta restricció s’aplicarà a tots els vehicles, inclosos també els estrangers. Evidentment, també afectarà els andorrans. Ja fa dies que des de l’AMB es va informar que els turismes estrangers podrien accedir a la zona, però hauran d’inscriure’s al registre –tràmit que costarà cinc euros- habilitat especialment. Aquesta operació es podrà fer per internet. El registre ja està on line, però, per ara, només es poden apuntar els vehicles espanyols que vulguin anar rebent informació sobre la implementació de la ZBE. Serà d’aquí a un mes, a partir del 15 de desembre, quan els estrangers, inclosos els andorrans, podran fer aquesta inscripció.

La ZBE serà permanent de dilluns a divendres, entre les set del matí i les vuit del vespre

A la web de l’AMB s’avisa que per accedir a l’espai restringit aquesta tramitació serà imprescindible. De fet, s’avisa que “si un vehicle compleix les condicions d’accés per entrar a la ZBE, però no s’ha registrat amb antelació, se li pot imposar una multa a partir de cent euros”. Un cop fet el tràmit, si el cotxe entra dins la normativa ambiental, podrà circular amb tota normalitat. En cas contrari, només disposarà de les deu autoritzacions d’accés anuals que s’hauran de gestionar de forma individual i que tindrà un cost de dos euros cadascuna.

Per realitzar el registre, caldrà “adjuntar la documentació del vehicle on consti el titular (...), la matrícula, el tipus de combustible i el nivell Euro, i la data de primera matriculació”. En cas que no es disposi documentació oficial on consti la informació del nivell Euro “s’haurà d’acreditar el compliment dels nivells d’emissions de NOx i partícules equivalents mitjançant un document oficial”. Un cop en marxa el registre, l’acceptació o no de l’alta es resoldrà en quinze dies hàbils. Aquesta inscripció serà vàlida durant dos anys.

La ZBE serà permanent a partir de l’1 de gener. Fins ara, estava marcada però només s’activava en cas d’episodis de contaminació. Els primers mesos la guàrdia urbana només avisarà en cas d’interceptar un vehicle no autoritzat circulant al seu interior. A partir de l’abril ja es multarà, amb sancions d’entre 200 ai 1.800 euros en funció del tipus de vehicle.

Cartell de la zona de baixes emissions.

Relacionat

Els vehicles andorrans hauran de pagar 5 euros per saber si poden o no circular a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona
Cartell de la zona de baixes emissions.

Relacionat

Les empreses de transport de viatgers asseguren estar adaptades a la zona de baixes emissions de Barcelona
-

Relacionat

Andorra ‘demana permís’ per poder accedir a la ‘Barcelona no contaminant’

Comentaris (5)

Trending