Més llenya al foc per ‘cremar’ el concurs de les línies d’autobús: nova acció legal de la Cooperativa

La companyia actua contra el concurs sobre una plataforma intermodal de mobilitat atès que considera que de cap manera li correspon a FEDA promoure la licitació ja que no és autoritat del transport

-
-
La Cooperativa Interurbana posa més llenya al foc, amb una nova acció legal, al concurs, i tot allò que l’envolta, de les línies internes de bus. L’empresa, que ja va aconseguir que la Justícia es pronunciés en contra dels plantejaments de Govern, ha presentat un nou recurs administratiu, pas previ a acudir a la Batllia, en aquest cas contra el concurs per a la licitació del contracte de serveis per a la implantació i manteniment d’una plataforma intermodal de mobilitat. Un concurs que convoca FEDA quan el seu objecte social, sembla clar, en cap cas és la gestió del transport. I en això s’agafa la Cooperativa.

Fonts de la companyia han explicat que l’acció legal, formalitzada aquest dimarts, té una vessant constructiva: la d’avisar a l’administració que es torna a posar de peus a la galleda, que ho fa malament. “El que es pretén es que es facin les coses ben fetes” i que el Govern no amagui el cap sota l’ala en una qüestió que, ara per ara, se li està ennuegant. De fet, les fonts consultades han assegurat que fa unes setmanes el ministeri d’Economia ja hauria donat per tancat un nou plec de bases per a un nou concurs de les línies internes d’autobús. Però que allò que es pretenia tirar endavant era poc més que un rentat de cara de l’anterior concurs ja invalidat per la Justícia.

L’empresa afirma que no vol obrir una polèmica grossa però tampoc no està disposada a què l’administració incompleixi la llei i les sentències

De moment, la Cooperativa, segons les fonts, adopta un perfil baix. Però en funció de la resposta, l’empresa es reserva el dret d’actuar amb més fermesa. Per ara, la companyia ha interposat un recurs administratiu contra el concurs de la plataforma intermodal, “atès que FEDA no té competència per a implementar i mantenir” aquest tipus de projecte de mobilitat, “sinó únicament per gestionar l’energia elèctrica”. A més a més, es dóna el cas que seria començar la casa per la teulada atès que primer es va convocar un concurs per a unes línies nacionals de transport de viatgers que, en certa manera, es veurien condicionades per aquest segon concurs, posterior.

El més greu, però, remarquen des de la Cooperativa és que “aquest nou concurs és que l’administració intenta una altra vegada la delegació de ‘l’autoritat del transport’ en una plataforma gestora –mitjançant una concessió que es preveu en els plecs del concurs– i que ja ha dit el Tribunal Superior que no és possible”. La companyia recorda que el Tribunal Superior, entre altres coses, ja fa dir en una sentència ferma sobre la qüestió que l’autoritat del transport correspon de manera indelegable al Govern. I més enllà que aquesta ‘autoritat’ no es pot delegar, l’administració ni tan sols ho ha provat, perquè no s’ha publicat en el BOPA, com caldria segons els juristes amb els quals treballa la Cooperativa, per perfeccionar l’eventual traspàs, si fos possible, de competències.

En paral·lel al recurs administratiu i a les accions judicials que se’n derivin, la societat està disposada a denunciar el cas al Tribunal de Comptes

Per a l’empresa de transport, “el que s’intenta, de forma subreptícia, és que per mitjà d’una delegació de competència de Govern a FEDA, i una posterior delegació de FEDA a una plataforma gestora, es pugui assolir allò que el Tribunal Superior de Justícia ja ha dit sobre que Govern no pot delegar en una plataforma gestora la seva autoritat de gestió del transport”. Les fonts consultades han assegurat que “no volem obrir una polèmica més grossa”. Però tampoc no es descarta si l’administració pretén fer allò que una de les empreses de referència del sector considera que, de cap de les maneres, es pot fer. I, a més, per ara, entenen, els tribunals ho avalen.

A part del recurs administratiu interposat, i eventualment de les accions judicials que es puguin derivar del mateix, la Cooperativa Interurbana Andorrana SA es planteja altres accions en paral·lel, com la denúncia de la situació davant el Tribunal de Comptes –donat que l’exercici de competències que no corresponen a FEDA poden comportar que aquesta entitat parapública incorri en una despesa irregular– o altres que es puguin derivar del fet que no es compleixi amb la llei. En fi, que un altre plom a l’ala per un altre dels grans projectes demòcrates estel·lars. A les alçades de la legislatura, la reorganització de les línies d’autobús sembla que definitivament passarà a millor vida.

Comentaris

Trending