Més d’un centenar de tancats ‘amaguen’ gossos en diverses zones muntanyoses del país

La immensa majoria dels coberts no disposa de cap autorització ni registre i un nombre molt notable presenten condicions deplorables per als animals

-
-
Els col·lectius animalistes del país compten que en diversos punts del Principat, especialment en zones muntanyoses, s’hi ‘amaguen’, en conjunt, un centenar ben llarg de tancats, de coberts, on es tenen com si de gàbies es tractessin, que molt sovint són el que són, desenes, centenars, potser algun miler, de gossos. La immensa majoria d’aquestes barraques no són ni legals ni compleixen cap de les condicions que la normativa estableix.

El fet que aquest diumenge l’Altaveu difongués imatges d’un d’aquests coberts a la zona de la Comella ha fet que moltes persones hagin posat al descobert diversos indrets que acullen aquestes menes d’amagatalls. Diversos experts en la matèria han reconegut que per les imatges difoses està clar que les barraques de la Comella no respecten el mínim establert en la legislació relativa a la tinença i protecció dels animals.

Fonts consultades han reconegut que equipaments d’aquesta mena poden ser autoritzats per l’administració. Són tractats com el que es denomina nuclis zoològics i, en conseqüència, han de respectar unes condicions concretes. Les fonts coneixedores en la matèria han reconegut que hi ha alguns propietaris que tenen declarades aquestes explotacions, per així dir-ho, al comú corresponent i al departament d’Agricultura. Però la immensa majoria dels tancats no estan declarats i, a més, presenten condicions deplorables per als animals.

Des de l’administració s’està fent, en la mesura que es pot, un registre de barraques que hi ha arreu del país. Barraques que, òbviament, no són pensades en la majoria d’ocasions per tenir-hi animals. Cert, però, que elaborant aquest cens s’han detectat alguns d’aquests tancats i també s’actua des d’Agricultura si hi ha denúncies. 

La gestió de la qüestió, però, han assegurat les fonts, no és gens fàcil. Enxampar el propietari dels animals no sol ser fàcil. Molts se n’acaben desentenen i l’administració s’ha de fer càrrec dels cans. Quan no es troba els amos dels animals, l’administració opta per obrir un expedient que gairebé sempre conclou amb una sanció per al propietari del terreny on hi ha ubicades les caneres il·legals.

Les organitzacions animalistes consultades han lamentat la deixadesa de l’administració i el poc interès que realment existeix per eradicar espais com els que aquest diumenge un grup d’excursionistes va detectar a la Comella. Els consultats han demanat, també, que no es criminalitzi de forma generalitzada, especialment els caçadors, propietaris de molts d’aquests animals, però sí que han remarcat que la majoria d’aquestes instal·lacions que es troben amagades pel mig dels boscos fan angúnia i comporten un tracte menyspreable vers els gossos.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending