Tots els comuns establiran un únic sistema de recollida de residus urbans

L’objectiu és anar augmentant el percentatge i reduir la producció fins a arribar a un 65% del reciclatge en 2035

Una anterior reunió de cònsols.
Una anterior reunió de cònsols. Altaveu

Els comuns establiran, progressivament, una mateixa línia amb pel que fa a la recollida dels residus urbans. A la reunió de cònsols, celebrada avui, ha acudit la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que els hi ha traslladat les noves directives europees que s’han establert en el pla 2021-2035. En aquest sentit, es reformularà el sistema actual per estar a l’estàndard de la Unió Europea. L’objectiu és, que en 2035, es reciclen el 65% dels residus urbans.

De fet, fins a assolir aquesta xifra, el canvi haurà de ser progressiu i anar aconseguint certs objectius establerts. Segons ha explicat la cònsol major de la Massana, Olga Molné, en 2024 s’ha de reciclar la matèria orgànica urbana, “que fins ara no es feia”. El següent pas serà, en 2025, aconseguir el reciclatge del 55% dels residus, a més dels tèxtils, els domèstics perillosos i els envasos. Per en 2030 les xifres hauran de situar-se al 60% del reciclatge i una reducció del 50% del malbaratament alimentari. L’objectiu final serà l’anomenat 65% de reciclatge i una reducció del 10% dels residus urbans.

Molné ha assegurat que es treballarà per aconseguir un sistema únic que s’adapti a les necessitats de totes les parròquies i al que es fa la UE. Un exemple podria ser la recollida de residus porta a porta que, com a recordat la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, s’està fent una prova de tres mesos al Cedre. “Si els resultats són bons mirarem de potser adaptar-ho a altres zones, però som conscients que no és un sistema viable per a qualsevol lloc”, ha afirmat. Respecte als actuals contractes que es tenen per a fer aquesta feina, Molné ha assegurat que es tractaran de respectar fins al final i, un cop esgotat, “serà moment de reflexionar”.

D’altra banda, s’ha recordat que demà finalitza el termini perquè Govern respongui al recurs administratiu que les set corporacions comunals van presentar pel que fa a les transferències del 2017. “Esperem que es pronunciïn durant el dia d’avui, Govern ho sol fer i més tractant-se de comuns”, ha afirmat Molné. En cas de no fer-ho tant Molné com Marsol han assegurat que es portarà a la Batllia.

D’altra banda, a la reunió de cònsols també s’ha acordat que, la cònsol menor de Sant Julià, Mireia Codina i Magda Mata siguin les representants dels comuns en la Taula nacional de salut mental. Així mateix, s’ha renovat la certificació de parròquies amigues de la infància amb Unicef.

Comentaris

Trending