El Servei de Meteorologia preveu un hivern càlid i sec

Aquesta tendència es produirà, sobretot, a inici de temporada, on es tindran precipitacions generalment minses, tot i que es poden donar episodis puntuals amb una quantitat més important

Estació meteorològica d'Andorra
Estació meteorològica d'Andorra Servei Meteo d'Andorra

Seguint la tendència dels darrers mesos i, més aviat, els darrers anys, l’hivern s’espera que sigui càlid i sec. Així ho preveuen des del Servei de Meteorologia, que asseguren que serà una tendència que es produirà i es mantindrà, principalment, a inici de temporada. Les precipitacions seran, per tant, poc freqüents i bastant minses. Això no significa que no es puguin tenir alguns episodis puntuals més forts i amb els quals caldrà parar atenció.

Les previsions estacionals vénen determinades per un escenari dominant. En aquesta ocasió, per a l’hivern que ja està al tocar s’augura que sigui més càlid i més sec del que podria ser habitual. Així ho afirma el meteoròleg Guillem Martín, que assenyala que és una “anomalia que es tindrà, sobretot, a l’inici”. Després, amb el pas de les setmanes, s’anirà normalitzant tant pel que fa a la temperatura com a les precipitacions.

Què significa, per tant, tenir un escenari càlid i sec? D’una banda, pel que fa a les temperatures, s’esperen fins a 3ºC superiors a la mitjana climàtica. Aquesta mitjana s’extreu amb la suma i divisió de les mitjanes dels hiverns dels darrers trenta anys. “És força considerable”, remarca Martín. De l’altra, les precipitacions s’esperen amb menor freqüència i més minses que altres temporades anteriors. Principalment, durant els inicis.

Puntualment, però, Martín remarca que es tindran alguns escenaris diferents. D’aquesta manera, es poden donar precipitacions puntuals que siguin més fortes, però que durin menys. Això no significa que no siguin abundants, sinó ben al contrari, poden ser-ho i molt. A més, també poden baixar la cota. Per tant, Martín recorda que és important fer servir els pneumàtics adequats durant tot l’hivern, “el fet que s’esperi més càlid i sec no significa que no s’hagi de mantenir la seguretat”.

Per poder extreure aquesta previsió temporal s’observen les diferents pressions que afecten Andorra, “però al món hi ha moltes”. Martín, a més, assenyala que, amb una perspectiva de temps tan llarga, el que es pot augurar és més aproximatiu que no pas encertat. “Com més prop estem del dia, més fàcil és per nosaltres poder saber com es produirà tot”, explica el meteoròleg.  

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending