El Servei de Meteorologia col·labora amb altres països per millorar la prevenció d’allaus

Representants andorrans han pres part en l’assemblea general dels diferents departaments europeus que té com a objectiu estandarditzar i afinar les tècniques per predir aquest risc natural

Un instant de l'assemblea que s'ha celebrat a Davos.
Un instant de l'assemblea que s'ha celebrat a Davos. SFGA

Després de no poder-se celebrar l’any passat a causa de la pandèmia, l’Assemblea general de serveis de predicció d’allaus europeus (EAWS) s’està tornant a celebrar fins aquest divendres a Davos, Suïssa. El Servei meteorològic d’Andorra, que forma part d’aquesta organització des dels seus inicis l’any 2017, també hi pren part. L’organització acull tots aquells països europeus que tenen serralades on es poden desencadenar aquests perillosos despreniments de neu.

Enguany, una de les novetats de l’assemblea ha estat la presència d’experts del Canadà. L’objectiu es trobar  els màxims punts d’entesa i coincidència en la comunicació i difusió d’aquest risc natural. Així, la trobada ha de permetre, entre altres aspectes, avançar en decisions que  afectaran l’estructura de l’organització a nivell administratiu i legal de cara al futur. Així, s’està estudiant la possibilitat d’evolucionar l’organització cap a una associació de cooperació transfronterera a nivell europeu per tal de dotar-la de més capacitat pressupostària i d’una base legal consolidada.

Des de la darrera assemblea s’ha treballat en diversos grups de treball per elaborar documents tècnics que marquen les metodologies de treball en termes de predicció d’allaus. Concretament, des del Servei de Meteorologia andorrà s’ha col·laborat a l’hora de definir l’escala de perill i la predicció local. Així, el primer punt afecta la previsió de caràcter regional que es realitza per a les diferents zones del Principat i el segon està pensat per homogeneïtzar l’anàlisi de vessants i/o canals locals on es desencadenen despreniments i que poden acabar tocant infraestructures.

De cara als propers anys, està previst que es continuï avançant amb els protocols d’avís sobre el perill d’allaus. També es vol elaborar una guia de recomanacions sobre formació i experiència que han de tenir els nivòlegs que elaboren els butlletins.

Comentaris

Trending