El PS demana a Govern un pla que avaluï un dimensionament i l’obsolescència del forn incinerador

L’estudi es demana a les esmenes presentades a la llei que ha de servir per canviar el model de gestió de CTRASA i es justifica recordant que la llei d’economia circular ha de permetre una reducció important dels residus que arriben a la planta

Els consellers Carles Sánchez i Roger Padreny ensenyen les esmenes amb el forn al fons.
Els consellers Carles Sánchez i Roger Padreny ensenyen les esmenes amb el forn al fons. G. P.

El grup parlamentari socialdemòcrata avisa que si la futura llei d’economia circular aconsegueix els seus objectius, el forn incinerador perdrà bona part de la seva raó de ser. Així, posen en relleu que la quantitat de brossa que arribaria a la instal·lació disminuiria de forma substancial. Per això, proposen que el Govern elabori un pla que tingui en compte aquesta evolució i plantegi tant un dimensionament de la planta com la seva possible obsolescència i, fins i tot, tancament.

Així es vol incloure en el projecte de llei per a l’adaptació de la societat pública Centre de Tractament de Residus d’Andorra, SA com a instrument de gestió directa, ara a tràmit al Consell General. Des de la formació s’han presentat dues esmenes parcials al text, la primera per modificar l’exposició de motius i la segona per incloure una disposició addicional. Totes dues bàsicament tenen la intenció d’encarregar a l’executiu que elabori en el termini de sis mesos un pla de dimensionament i obsolescència del forn incinerador pel període 2022-35.

El forn incinerador.

Relacionat

CTRASA espera incrementar en un 70% els ingressos per la venda d’energia amb la xarxa de calor

El conseller general Roger Padreny ha recordat que una altra llei a tràmit, la d’economia circular, persegueix uns objectius que afectaran directament el funcionament del forn. En concret, una considerable reducció dels residus que es generen al país. I, per tant, que acaben traslladant-se al centre per a la seva incineració. Per això, s’entén que cal analitzar els diferents escenaris que es puguin anar donant per estar preparats, inclòs un tancament de la planta si la davallada és molt gran.

“Entenem que cal connectar el centre amb la futura llei d’economia circular. El que es faci al forn hi ha d’estar lligat”, ha comentat el parlamentari, tot posant en relleu que, justament, la legislació sobre aquest nou model productiu aposta per la “prevenció, el reciclatge i la reutilització” molt abans que la valorització energètica dels residus. I ho fa “amb objectius que, si es compleixen, provocaran un decreixement”. Per això, “cal una política de planificació amb una previsió realista per veure com es van complint les fites de la nova política”.

I és que, apunta, si se segueixen aquests objectius, “cal analitzar una possible situació del forn on es faci un ús residual o, fins i tot, si es pot tancar”. Sobre el fet que la planta ara també donarà servei a la xarxa de calor de la Comella, ha indicat que aquest és també un dels punts a valorar en aquest treball, tot recordant, però, que hi ha alternatives per al funcionament de la mateixa.

Padreny ha defensat l’esmena presentada, el futur de la qual, ha avançat, serà clau per saber quina postura pren el PS amb relació al projecte legislatiu. “És necessària en el nou context, ponderada, perquè dona un marge ampli, i oportuna”, ha afirmat.

Comentaris

Trending