CTRASA espera incrementar en un 70% els ingressos per la venda d’energia amb la xarxa de calor

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, defensa que la implementació del projecte ha permès millorar l’eficiència del centre i avança que es treballa en una normativa més estricta pel que fa a les emissions

El forn incinerador.
El forn incinerador. ARXIU

El Govern defensa que amb la implementació de la xarxa de calor a la Comella, la rendibilitat del centre de tractaments de residu (CTRASA) anirà en augment, fins i tot malgrat la previsió d’anar reduint a poc a poc la brossa que arriba per ser cremada. Així, s’espera que pel 2025, els ingressos per la venda d’energia arribin a 2,36 milions d’euros, el que representa un increment del 70% en comparació a la dada del 2020. També s’espera una millora de l’eficiència energètica de la instal·lació.

Així ho apunta la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, en resposta a les preguntes formulades pel conseller socialdemòcrata Roger Padreny, centrades en el funcionament i en les previsions de futur del forn incinerador. En elles, des de Govern s’assegura que no s’incrementarà el volum de residus a gestionar. Al contrari, ja que la llei d’economia circular, ara a tràmit parlamentari, hauria de permetre una disminució. “S’estableix uns objectius mínims amb l’horitzò 2035 que inclouen la reducció d’un 10% de la generació de residus urbans i l’augment dels percentatges de reciclatge fins a assolir els nivells fixats en les directives europees, que al 2035 preveuen un 65%”, s’assegura.

El conseller general del PS, Roger Padreny.

Relacionat

El PS demana més informació sobre la gestió futura del forn incinerador

Malgrat aquesta previsió, en canvi, es considera que els ingressos que aconseguir CTRASA pujaran gràcies a la venda d’energia, en particular per la posada en marxa de la xarxa de calor que ha d’abastir tota la zona de la Comella, que encara s’ha d’ampliar més fins al 2025. De fet, es recorda que, ja el 2020, el volum de negoci assolit amb aquesta via va millorar de forma notable, arribant als 1,39 milions d’euros. “Aquesta xifra anirà en augment”, afirma Calvó en la resposta, tot assegurant que amb la implementació de la renovació de la turbina es pot arribar, d’aquí a quatre anys, als 2,36.

La ministra també aprofita per posar en relleu que amb la implementació de la instal·lació que subministra calor s’ha aconseguit millorar el factor d’eficiència energètica del forn incinerador. Així, aquest ha passat de 0,697 el 2019 a 0,72 el 2020. I, afirma, “continuarà augmentant, ja que el pla previst inclou que cada vegada es recuperi més energia tèrmica” i que “un cop s’hagin efectuat tots els treballs i les inversions previstes, podrà arribar fins a 27 GWh d’electricitat per any i fins a 38 GWh tèrmics”.

Això sí, Calvó admet que la instal·lació bàsicament pot funcionar cremant residus. “Pel seu disseny, difícilment podrà utilitzar una altra font d’energia”, reconeix. Malgrat tot, “amb la inversió que s’ha fet des de FEDA Ecoterm en la xarxa de calor el centre pot abastir-se amb una altra font quan es deixi de necessitar la valorització” de brossa. Per ara, però, el sistema actual es considera “molt més eficient i respectuós amb el medi ambient”.

Des del Govern s’avança també que es treballa en una nova normativa sobre les emissions, alineant-se amb les noves directives europees. S’espera que al llarg del 2022 estigui completada i que, el desembre del 2023, la instal·lació ja la compleixi, amb unes “condicions de monitoratge i control més estrictes”.

Comentaris (2)

Trending