Protecció Civil crea un pla de confinament i evacuació en cas d’allau a Arinsal

Amb aquest text es creen les bases d’organització i resposta, així com el tancament i l’obertura de certs accessos de les zones que es puguin veure afectades

Una imatge d'arxiu d'Arinsal.
Una imatge d'arxiu d'Arinsal. ARXIU

El ministeri d’Interior va aprovar, temps enrere, la publicació de cinc plans de confinament i evacuació en cas d’allaus. Aquest dimecres se n’ha sumat un sisè, que se centrarà en la zona d’Arinsal. D’aquesta manera, Protecció Civil té les bases d’organització i resposta enfront d’aquest fenomen, així com la forma en què es donaria el tancament i l’obertura de certs accessos als trams que es puguin veure més afectats per aquest succés.

El director de Protecció Civil, Cristian Pons, apunta que aquests plans s’aproven en base al reglament de zonificació d’allaus. En aquesta ocasió, s’ha valorat que a Arinsal calia tenir aquestes directrius, sobretot tenint en compte que al 1996 es va donar una de les allaus més importants que ha sofert el país en aquesta zona. Pons explica que el Govern, a través del COEX i d’una assistència tècnica controlen el risc en diferents punts el territori, “vetllen per anar vigilant i nosaltres el que fem és donar suport”.

En cas de donar-se determinats escenaris, com que plogui molt després de nevar o que fa massa vent, es valora que s’ha de tallar una zona. És en aquest punt quan es posen en marxa les directrius establertes dintre del pla. Amb l’afegit d’Arinsal a la llista, Pons assenyala que “el que hem fet és endreçar amb tres supòsits segons el risc, i en cadascuna d’aquestes fases, es preveu un dispositiu equipat per tancar la zona amb la policia i el servei de circulació, segons la complicació”. Per tant, el primer pas seria identificar quin és el risc i, per tant, assignar-li un dels nivells que es preveu al text. A continuació, i segons el que s’ha indicat, es valora quins actors han d’implicar-se i quines missions i operativa s’han de posar en marxa.

Com a exemple, dintre del pla d’emergència assignat a Arinsal, dintre del risc molt alt es contempla la possibilitat que es donin desencadenaments d’allaus de grans dimensions al circ de les Fonts i la canal del pic de Percanela. Així mateix, que també es donin de forma canalitzada a través del torrent del Ruïder i de la canal de la Costa de l’Avier. En aquest cas, el servei de circulació de la Massana situaria un control a l’altura de l’aparthotel Sant Andreu i prohibiria el pas de vehicles i vianants. La Policia, per la seva banda, seria la responsable de l’evacuació de veïns de la zona afectada, així com de prohibir el pas a l’alçada de l’edifici Astra de la carretera de Comallemple.

Aquest pla es preveu que s’actualitzi cada any durant la primera quinzena de maig, “per qüestions operatives”, i la segona d’octubre per actualitzar la llista telefònica i l’empresa contractada. Les revisions, d’altra banda, es faran cada dos anys i seran independents de les actualitzacions. Seran anàlisis en profunditat que inclouran nous estudis de risc, estructures noves i altres tipus de modificacions.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending