El projecte de transhumància amb l’Arieja preveu la recuperació d’un antic camí

El desplaçament dels caps de bestiar s'havia efectuat per les poblacions d'Ax o per Auzat i Vicdessos

Comentaris

Bestiar oví i caprí al final de la carretera asfaltada que inicia el camí des d'Auzat cap a Andorra.
Bestiar oví i caprí al final de la carretera asfaltada que inicia el camí des d'Auzat cap a Andorra. ALTAVEU

El projecte de transhumància entre Andorra i França contempla la recuperació d’un antic camí que unia el Principat amb l’Arieja. Tradicionalment,els ramats passaven per Ax o per Auzat i Vicdessos.

Per Ax el trajecte és d’uns 60 quilòmetres però és més accessible. Per Auzat en són 40 però amb més dificultat. El camí puja de la Vall d’Auzat fins a Orris du Carla seguint les bordes i cortals de muntanya. L’itinerari segueix el GR 10 i GRT amb la senyalització vermella i blanca

Hi havia alguns anys que entraven al Principat al voltant de 8.000 caps ovins i caprins. Afegint els ramats andorrans que transhumaven cap a França i els escamots d’ovelles i cabres que es quedaven a l’hivern a Andorra, la càrrega pastoral pujava a més de 25.000 caps a l’estiu. La transhumància contribuïa a resoldre el problema major de la ramaderia a muntanya.

El mes passat, el departament d'Arieja i Andorra van acordat la creació d'un grup de treball sobre transhumància per millorar qüestions vinculades al paisatge i el trànsit dels animals a través de la frontera.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending